Dán kutatók felfedezték a növények "szívét"

fa
A növényeknek a cukor és tápanyag testben való szállítására egy molekuláris pumpa mechanizmust használnak, ami olyan, mint az embernél a szív. A SUC szállító az egyik legfontosabb komponense ennek a pumpa mechanizmusnak.
Vágólapra másolva!
Az Aarhaus Egyetem kutatócsapata áttörő felfedezést tett a növények molekuláris szintű működésében, mely segíthet a patogének ellen való védelemben. Az eredményeket a Nature Plants magazinban publikálták. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A növényeknek, mint az embereknek a cukrot és tápanyagokat körbe kell mozgatniuk a testükben, hogy meghajtsa növekedésüket. De elérően az emberektől, a növényeknek nincs szívük, ami pumpálja ezeket az életbevágó tápanyagokat. Ehelyett egy elképesztő molekuláris pumpa mechanizmust használnak, amit a tudósok évtizedek óta tanulmányoznak, mióta felfedezték több, mint 30 évvel ezelőtt.

Most egy kutatócsapat, Bjørn P. Pedersen, az Aarhaus Egyetem molekuláris biológia és genetika szak professzorának vezetésével úttörő felfedezést tett a SUC szállítóról, mely az egyik legfontosabb komponense ennek a pumpa mechanizmusnak. Ez a molekula olyan, mint egy molekuláris cukor szállítókocsi, ami aktívan tölti a szacharózt a növény vénáiba, a háncsrészbe.

A növényeknek a cukor és tápanyag testben való szállítására egy molekuláris pumpa mechanizmust használnak, ami olyan, mint az embernél a szív. A SUC szállító az egyik legfontosabb komponense ennek a pumpa mechanizmusnak. Forrás: Szomor Anikó

Mostanáig a tudósok küzdöttek, hogy pontosan megértsék, hogy működik ez a szállító. A csapat új kutatása feltárta, hogy ismeri fel a SUC szállító a szacharózt és hogy használ savat, a cukorszállító hajtásához. Az eredményeket a Nature Plants magazinban publikálták.

Pedersen azt mondja, ez a felfedezés áttörés, mert végül megold egy hosszantartó rejtélyt: hogy képesek a növények fenntartani a cukor vénákba töltését és létrehozni a sejtben lévő belső nyomást, ami a a tápanyagok háncsrészbe való áramlását generálja. Ez olyan, mint a növény szíve és meghatározó a növény túléléséhez és növekedéséhez.

A csapat munkája arra is új fényt derített, hogyan védik magukat a növények a kártevőktől. Amikor a növényeket támadás éri, a kártevők próbálják ellopni a háncsrészben lévő cukrot. A SUC szállító lényeges a növény védelmi képességeihez, s annak megértése, hogy ez működik, segíthet a jövőben megvédeni a növényeket a kártékony bogaraktól.

Amikor a növényeket támadás éri, a kártevők próbálják ellopni a háncsrészben lévő cukrot. De a SUC szállítő lényeges a növény védelmi képességeihez, s annak megértése, hogy ez működik, segíthet megvédeni a növényeket a kártékony bogaraktól a jövőben. Forrás: Szomor Anikó

A kutatás egy tehetséges tudóscsapat (beleértve Laust Bavnhøjt, a tanulmány vezető szerzőjét, Jan Drillert, valamint Lorena Zuzic, Amanda Stange, és Birgit Schiøtt professzort a kémia szakról) több mint 5 évi kemény munkájának eredménye.. Ez egy nagy előrelépés annak megértésében, hogy működnek növények molekuláris szinten.