Földönkívüliek üldöztek egy atom-tengeralattjárót

Egy szovjet tengeralattjáró kifut a kikötőből
Vágólapra másolva!
2009-ben feloldotta a titkosítás alól az orosz kormány azokat az aktákat, amelyek a szovjet idők földönkívüli észleléseiről szólnak. Cikkünk első részében a Bajkál-tó körüli, megmagyarázhatatlan jelenségekkel foglalkoztunk. Most annak járunk utána, valóban idegen lényekkel találkozott-e egy szovjet atommeghajtású tengeralattjáró legénysége a Csendes-óceánon, az 1980-as évek elején. Az UFÓ-k és víz alatti azonosítatlan tárgyak, az USÓ-k (Unidentified Submerged Object) az amerikai haditengerészetet is foglalkoztatják. Legutóbb 2022-ben fotóztak le egy olyan, a tenger felett lebegő jelenséget, amely miatt riasztották a készültségi vadászokat a Hawaii-szigeteken. 
Vágólapra másolva!

Science fiction?

Azt, hogy idegen lények rejtőzhetnek a tengerek mélyén, először H.G. Wells írta meg egy novellában 1897-ben. Ez alapján készítette James Cameron a Mélység titka (The Abyss) c. mozit 1989-ben. A film kiindulópontja, hogy idegen lények űrhajójával ütközik össze egy amerikai rakétahordozó tengeralattjáró a Karib-tengeren.

A filmben a szovjetek szeretnék megvizsgálni a roncsot és megkaparintani az atomfegyvereket, illetve a titkos kódkönyveket. A filmstúdió vezetőit sokkolták a próbavetítések, mert a nézők felnevettek a szerintük komolytalan történeten.

A nyilvánosságra hozott szovjet iratok alapján James Cameron filmje nem tudományos-fantasztikus, hanem szinte dokumentarista alkotás. 2009-ben Nyikolaj Szmirnov ellentengernagy bizottsága több száz olyan dokumentum titkosítását oldotta fel, amelyek a szovjet flotta és az idegen lények találkozásairól szólnak.

A Mélység titka c. film egyik főszereplője Ed Harris volt Forrás: The Hollywood Reporter

Ezekből kiderül, hogy 1945 és 1963 között 15 ezer UFO-észlelést rögzítettek a Szovjetunió területén, a jelentések egy részét pedig hivatásos katonák és tengerészek tették.

Az UFO-kutatók szerint ez azért fontos, mert erősíti az észlelések hitelességét.

Idegenek üldöztek egy atom-tengeralattjárót

Vlagyimir Azsazsa, ismert orosz UFO-kutató a szovjet haditengerészetnél szolgált.

A kommunista diktatúra idején a moszkvai vezetés megtiltotta, hogy az emberek olyan témákról beszélgessenek, amelyek nem feleltek meg a hivatalos bolsevik ideológiának. Így például sokáig az elektronika témaköre is feketelistára került, mert Sztálin kijelentette, számítógépekkel foglalkozni nem marxista tudomány. Ezért is maradhatott le a Szovjetunió az elektronikus rendszerek fejlesztésében az Egyesült Államokhoz képest a hidegháborúban.

A Szovjetunióban főleg Szibériából jelentettek sok földönkívüli jelenséget, de ezeket 2009-ig eltitkolták Forrás: Pinterest

Egy másik tiltott téma a földönkívüliek létezésének kérdése volt. A párt által irányított sajtóban sem eshetett szó ilyesmiről, így akik láttak is megmagyarázhatatlan repülő vagy a tengerben úszó tárgyat, jobban tették, ha hallgattak. Ezért is nagy jelentőségű, hogy immár a szovjet katonák jelentéseit is olvashatjuk az UFO-észlelésekkel kapcsolatban.

Szovjet atom-tengeralattjáró a felszínre emelkedés után Forrás: Global Security

Az aktákban szerepel egy szovjet, nukleáris meghajtású tengeralattjáró furcsa esete, amely a Csendes-óceánon történt, valószínűleg az 1980-as évek elején. A meg nem nevezett tengeralattjáró személyzete hat, víz alatt úszó tárgyat észlelt a szonárjával. A különös tárgyak egymás mellett haladtak, egyenesen a 260 méter mélyen úszó tengeralattjáró felé.

A szonárkezelők nem hittek a szemüknek: a hat tárgy a víz alatt óriásinak számító, 400 km/ h sebességgel közeledett.

A hat USO, azaz víz alatti azonosítatlan tárgy Forrás: Youtube

Nick Pope, a brit védelmi minisztérium egykori UFO-kutatója emlékeztet rá, hogy itt nem akár bolondnak is nevezhető civilek, hanem egy nagy csoport képzett és tapasztalt haditengerész beszélt azonosítatlan, nagysebességű járművekről.

A szovjet kapitány minimálisra csökkentette a sebességet, mire a hat úszó tárgy is lelassított valamelyest, de továbbra is egyértelműen a tengeralattjáró felé száguldottak.

Szovjet vadász-tengeralattjáró a víz alatt Forrás: Naval Post

- mondja Nick Pope.

Egy szovjet tengerész feszülten figyeli a radarképernyőt Forrás: Wikimedia Commons

A tengeralattjáró így tulajdonképpen a felszínre menekült. Ott a kapitány felemelte a periszkópot, hogy gyorsan körbe tudjon nézni.

A nézőkében látta, ahogy a hat jármű kiemelkedik a vízből és elképzelhetetlenül nagy sebességgel elrepül.

Az esettel ma foglalkozó szakértők szerint a szovjetek egyértelműen USÓ-t, azaz víz alatti UFÓ-t láttak. A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a hat űrhajó valóban ellenséges szándékkal közelítette meg a szovjet tengeralattjárót. De azt sem zárják ki, hogy azért viselkedtek így, mert rájöttek, hogy az emberek felfedezték őket, és minél előbb el akarták hagyni a térséget.

Nem ez volt az egyetlen eset

Az aktákból kiderül – és ma már a haditengerészet tisztjei is beszélhetnek ezekről -, hogy a szovjet flottában gyakoriak voltak a megmagyarázhatatlan észlelések. Igor Barklaj kapitány, volt szovjet haditengerészeti felderítő nem lepődött meg ezeken a megfigyeléseken.

Az atom-tengeralattjáró kapitánya is tapasztalt megmagyarázhatatlan jelenségeket, amikor a Bermuda-háromszög felé hajózott.

Orosz atom-tengeralattjáró irányítóközpontja Forrás: Twitter

Az admirális arról is beszélt, hogy ők is érzékeltek hatalmas sebességgel száguldó tárgyakat a tenger mélyén.

Az admirális szerint lehetséges, hogy az idegenek tudatosan akarták megzavarni a tengeralattjárót, hogy ne fedezze fel őket.

Cikkünk folytatódik a földönkívüliek nyugati megfigyeléseivel. Kérjük, lapozzon!