Meghökkentő, mivel fizettek az emberek a középkori Angliában

Afrasia Afro-Eurasia Belgium CITES Appendix 2 Continental area Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Counting Critically Endangered (IUCN) CR Critically Endangered species Description Descriptions EC Eels Enumeration Enumerations
Az angolna régóta közkedvelt halászzsákmány, ezért sok helyütt a kipusztulás szélére sodródott
Vágólapra másolva!
Amikor John Wyatt Greenlee, a térképészetre összpontosító középkori történész először javasolta az angolnákról szóló doktori projektjét, elutasították. Greenlee mégis folytatta az angolnák tanulmányozását. Greenlee kifejezetten az angolnáknak a középkori angol gazdaságban és kultúrában betöltött szerepét vizsgálja - sokkal fontosabb szerepet, mint azt sokan gondolnák, írja az Atlas Obscura.
Vágólapra másolva!

A középkori Angliában az angolna lényegében fizetőeszközzé vált. A középkori parasztok a halakkal fizették a bérleti díjat, és más gazdasági tranzakciókat bonyolítottak le.

A középkori földhasználóknak minden évben bérleti díjat kellett fizetniük a földtulajdonosnak, és sok esetben ezeket a bérleti díjakat "természetben" fizették. Ez azt jelenti, hogy nem pénzérmékben, hanem inkább árukkal fizettek, például csirkékkel, tojásokkal és angolnával.

Az első feljegyzett, angolnával fizetett bérleti díj 700-ban történt. Az 1086-os Domesday Book felmérés idejére, amely egy hatalmas földmérés volt Angliában, miután Hódító Vilmos elfoglalta a szigetet, "bizonyítékot láthatunk arra, hogy Angliában évente valamivel több mint félmillió angolnát fizettek bérleti díjként" - mondja Greenlee.

Az angolna régóta közkedvelt halászzsákmány, ezért sok helyütt a kipusztulás szélére sodródott Forrás: Biosphoto via AFP/Hugo Willocx / Biosphoto/Hugo Willocx

Amikor számukat más "természetbeni" bérleti díjakhoz viszonyítjuk, Greenlee kiemeli népszerűségüket: "A Domesday-felmérésben több angolnában fizetett bérleti díj szerepel, mint bármi másban".

A kérdés az, hogy miért? Paul Freedman, a Yale Egyetem középkori történésze elmagyarázza, hogy az angolna "valahol a csemege és a mindennapi használati tárgy között volt. Az a tény, hogy az emberektől azt kérték, hogy a bérleti díjat angolnában fizessék, azt mutatja, hogy a földesuruknak szüksége volt rá".

A legtöbb angolnában fizetett bérleti díjról Kelet-Angliából vannak beszámolók. Ez "igazán nagyszerű angolnaterület" - mondja Freedman -, mivel számos mocsár és mély fekvésű, sok vízzel teli terület található itt."

Mára azonban az angolnák sajnos veszélyeztetett fajjá váltak, így bűncselekményt követ el, aki angolnával próbálna fizetni.