Különös hasonlóság a demens kutyák és az alzheimeres gazda között

masztiff
Bobi, a világ legidősebb kutyája harminc éves
Vágólapra másolva!
Amikor idős, kognitív nehézségekkel küzdő kutyákat figyeltek meg az alvásklinikákon, a tudósok azt találták, hogy az állatok ugyanazokat a zavarokat mutatják, mint az Alzheimer-kórban szenvedő emberek.
Vágólapra másolva!

Szőrös barátainkat is sújtja idősebb korban a rossz minőségű, sokszor megszakított alvás. Amikor az Észak-Karolinai Állami Egyetem (NCSU) kutatói argentin és magyar kollégáikkal együtt 28 idős kutya agyhullámait rögzítették egy kétórás szundikálás során, érdekes alvásciklus-aktivitást figyeltek meg.

Az Alzheimer-kórban szenvedő emberekhez hasonlóan a kifejezett kognitív problémákkal küzdő kan és nőstény kutyák is egyre kevesebbet és kevésbé mélyen szundítottak, mint azok, akiknél nem mutatkozott a kognitív hanyatlás jele.

Ráadásul a demencia jeleit mutató kutyák erősebb béta-hullám aktivitást mutattak szundikálás közben, ami az ébrenléthez kötődik. Alejandra Mondino, az NCSU állatorvosi neurológusa szerint ez azt jelenti, hogy a kutyák agya valójában nem alszik, vagy legalábbis nem teljesen. Sőt, a demencia jeleit mutató kutyáknál jelentős csökkenést tapasztaltak a lassú hullámú alvásban.

Bobi, a világ legidősebb kutyája harminc éves Forrás: Guinness World Records

– magyarázta Natasha Olby állatorvos-neurológus a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek lassú oszcillációinak csökkenése és ezeknek a méreganyagoknak az ezzel összefüggő csökkentett eltávolítása szerepet játszik abban, hogy a mélyalvás során gyengébb a memória konszolidációja.

Úgy tűnik, talán ugyanez vonatkozik házi kedvenceinkre is, ám további kutatásokra van szükség ennek a megerősítéséhez. A bizonyítékok egyelőre azt sugallják, hogy a kutyák jó modellként szolgálhatnak az Alzheimer-kór kutatásához.

A Frontiers in Veterinary Science tudományos szaklapban publikált tanulmányban a tudósok észrevették például, hogy a kutyák napi alvás-ébrenlét mintázata „drámaian megváltozott" az idős állatoknál: a kognitív hanyatlásban szenvedő idősebb háziállatok általában többet szenvednek alvási nehézségektől.

A kutya és gazdája számos dologban hasonlít (a kép illusztráció) Forrás: Pinterest

Lehetséges, hogy ezek az alvászavarok kognitív hanyatlást váltanak ki, de az is igaz, hogy a kognitív hanyatlás okozza az alvászavarokat. Valószínűleg a kutatók azt gyanítják, hogy ez egy kicsit mindkettő.

A kutatók most azt tervezik, hogy figyelemmel kísérik ezt az „ördögi kört" a fiatalabb kutyáknál, ahogy öregszenek. Így megkereshetik a kedvtelésből tartott állatok kognitív hanyatlásának korai markereit, amelyek a gazdáik számára is relevánsak lehetnek.