Ezt a célt szolgálta VIII. Henrik eddig nem ismert palotája

Otford palota
Az Otford palota új részeit fedezték fel
Vágólapra másolva!
Közösségi régészek egy csoportja felmérést végzett az angliai Kentben, ahol VIII. Henrik angol király Orford-palotájának, más néven érseki palotájának nyomait tárták fel. Az épület a kenti Otford községben állt, néhány kilométerre délkeletre Nagy-Londontól, a Zarándokút mellett.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi lelőhely eredete a szász korszakra vezethető vissza. Az itt felfedezett építmény első dokumentált említését azonban Lanfranc canterburyi érsek tette 1086-ban, az úgynevezett Doomsday felmérés során, amikor a palotát 60 fontra értékelték.

A következő 400 év során az eredeti kastélyt jelentős mértékben bővítették, amit William Courtenay érsek nevéhez köthetünk, és aki a 14. század végénre lenyűgöző épületté alakíttatta át, egy nagy csarnokkal, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

150 évvel később William Warham (Courtenay utódja) maradandó hatást gyakorolt a Tudor-korabeli épülettervezésre egy olyan palota megépítésével, amely a Hampton Court és a Tudor-korabeli építészet számos stílusának előfutárának tekinthető.

Az Otford palota új részeit fedezték fel Forrás: Shutterstock

1514-ben Warham nekilátott Otford teljes átalakításának és egy olyan palotát hozott létre, amely méltó volt egy egyházi herceghez, és amely egyértelműen kifejezte annak hatalmát és státuszát. A meglévő épületek nagy részét lebontatta, és egy új, pazar palotát épített, amely meghatározta az Otford-palota jelenlegi elrendezését. Warham helyét később Wolsey bíboros vette át (aki a Tudor Anglia legfontosabb politikai vezetőjének számított) aki felerősítette a rivalizálást, amely Wolsey haláláig tartott.

Az Otford-palotát eztán olyan méretarányban tervezték és alakították át, hogy az bármelyik legnagyobb korabeli angliai palotával összehasonlítható.

Több mint 163 méterszer 98 méteres alapterületével nagyobb volt, mint a későbbi reneszánsz hatású Nonsuch Palace, vagy az Eltham Palace vizesárokkal körülvett területe.

A kastélyt az angol reformáció részeként szerezte meg VIII. Henrik angol király, aki 1537-ben királyi palotaként használta; az uralkodó azonban csak keveset költözött rá, így az épület állapota fokozatosan romlott.

1553 és 1558 között Reginald Pole bíboros, Canterbury római katolikus érseke lakott itt; ő volt az utolsó az 56 canterburyi érsek közül, aki a palotában lakott, mielőtt azt használaton kívül helyezték.

Most a Darent Valley Landscape Partnership, a Darent-völgy jellegzetes örökségi tájainak megőrzéséért és felértékeléséért dolgozó szervezet végzett elektromos ellenállásfelmérést a közösségi régészek a Palace Field területén, a fennmaradt palota romjai mellett.

A vizsgálat feltárta a palota északnyugati tornyát és a nyugati palotasort, megmutatva a magasabb ellenállást ott, ahol a falalapok találhatók, valamint a palota alaprajzának egyes szakaszait.

A szakemberek most együtt dolgoznak azon, hogy segítsenek megőrizni a palota jövőjét, és hozzáférhetőbbé tegyék az épületet a helyi közösségek számára.