Úttörő felfedezés: azonosították a tigrisek személyiségjegyeit

tigris
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A ravasz Sír Kántól a Dzsungel könyvéből a Jégkorszak tigriséig, a macskaféle ragadozókat gyakran ábrázolják az alkotók karakteresnek. Nem véletlenül. A kutatások szerint ez nem fikció: a tudósok ugyanis azonosították a személyiségük két aspektusát.
Vágólapra másolva!

A skála több különbséget megragad

A szakértők szerint a szibériai tigrisek személyiségtípusát ugyanúgy beazonosíthatjuk, mint az emberekét.

A Royal Society Open Science folyóiratban publikált kutatás úgy véli, hogy ahogyan az emberek jellemzésére gyakran használjuk a személyiség öt dimenzióját (köztük a nyitottságot és a neuroticizmust), ahol mindenki elhelyezkedik valahol az egyes tulajdonságok skáláján, úgy a szibériai tigrisek is két skálán helyezkednek el: a „fenségesség" és az „állhatatosság" skálán.

A szibériai tigris a ma élő legnagyobb macskaféle Forrás: Wikimedia Commons/I. Malene

– mondta Dr. Abdel Abdellaoui, az Amszterdami Egyetem oktatója, a a kutatás társszerzője a The Guardian online portálnak.

Dr. Rosalind Arden, a London School of Economics munkatársa, a kutatás első szerzője szerint bár a két skála ugyan nem nyújt teljes leírást a tigrisek személyiségéről, de néhány különbséget megragad. Ahogy arra rámutatott, ez azt mutatja, hogy ezek az állatok bizonyos „hajlamokkal" rendelkeznek, ahogyan az embereknél is vannak nagyon extrovertáltak vagy igencsak introvertáltak.

Minden tigrist átlagosan több mint három ember értékelt

A vizsgálatban részt vevő kínai kutatók összeállítottak egy listát mintegy 70 olyan szóból, amelyeket a tigrisekkel foglalkozó szakértők megfelelőnek tartottak az állatok temperamentumának leírására; ilyenek voltak például az alkalmazkodó, makacs, ostoba és az őszinte.

– jegyezte meg Abdellaoui.

A szavakon alapuló „tigrisszemélyiség-kérdőívet" ezután olyan etetőknek vagy állatorvosoknak adták ki, akik a Harbini Szibériai Tigris Parkban 152 tigrissel dolgoztak szorosan együtt, illetve olyanoknak, akik a Hengdaohezi Szibériai Tigris Parkban élő 96 tigrissel dolgoztak. Minden állatot átlagosan több mint három ember értékelt.

A tudósok azonosították a tigrisek személyiségének két aspektusát Forrás: AFP/Ho

Az első eredmények azt mutatták, hogy a szavak két fő csoportot alkottak, amikor a nagymacskákra alkalmazták őket, és ezek a klaszterek a tigrisek második csoportjánál is megismétlődtek.

A kutatók ezeket „fenségességnek" és „állhatatosságnak" nevezték el. Az előbbire vonatkozó magas pontszám olyan szavakra adott magas értékelést, mint a méltóságteljes, impozáns és mozgékony, de alacsony értékelést az olyan szavakra, mint a visszahúzódó vagy gyenge. Az „állhatatosság" magas pontszáma olyan szavak magas értékelésével járt együtt, mint a szerető, engedelmes és csendes, de alacsony értékelést kapott olyan szavakra, mint az agresszív vagy kegyetlen.

A „fenségesség" és az „állhatatosság" a tigrisek személyiségkérdőíves pontszámai közötti különbségek 38%-át tette ki.

A további elemzés kimutatta, hogy az előbbi esetében magas pontszámot elért tigrisek egészségesebbek voltak, többet zsákmányoltak élő állatokból, többet ettek, többet párosodtak és magasabbra értékelték a csoportstátuszt.