Szakít a hagyományokkal III. Károly: nem kenik be bálnahányással és végbélmirigy-váladékkal

III. Károly, Károly király
Britain's King Charles III reacts as he meets with families from Afghanistan, Syria and Ukraine who have settled in Aberdeen, during a visit to Aberdeen Town House, on October 17, 2022. (Photo by Jane Barlow / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Károly királyt nem kenik be a koronázásakor az ámbráscetek belében képződő és az állatok által időnként felöklendezett ámbrával vagy a cibetmacska végbélmirigyében képződő illatos váladékkal, írja az IFLScience tudományos portál. Ez állatbarát szakítás a hagyományokkal.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban sok hagyomány él máig. Az egyik hagyomány szerint az uralkodót szent olajjal kenik meg a koronázási szertartás során. A krizmának nevezett olajat pénteken szentelték fel a jeruzsálemi Szent Sír-templomban tartott szertartáson. III. Károly király szertartásához a krizmát az Olajfák hegyéről szedett olajbogyóból készítették a Mária Magdolna kolostorban és a Mennybemenetel kolostorban.

Az olajat rózsával, jázminnal, fahéjjal, nerolival, narancsvirággal és szezámmal illatosították.

A korábbi koronázásokon a cibetmacskafélék és más kisemlősök végbélmirigyéből kivált olajat, valamint a bálna bélrendszerében található viaszos csomókból, az úgynevezett ámbrából nyert olajat is használták. Ezt most elhagyják.

III. Károly a modern uralkodó képet is erősíteni szeretné azzal, hogy elhagyják az állati termékek használatát a koronázási ceremónián Forrás: AFP/Jane Barlow

A királyokat és királynőket a canterburyi érsek keni fel az olajjal, többek között egy olyan kanál segítségével, amely túlélte Oliver Cromwell csapatainak 1649-es pusztítását.

Hagyományosan a király hermelinpalástot visel, ami némiképp hitelteleníti azt az állatbarát üzenetet, hogy nem kenik be állati váladékkal. Terjednek azonban olyan hírek, amelyek szerint Károly lemondhat a hagyományos hermelinszőrme palástról annak érdekében, hogy "tükrözze az uralkodó mai szerepét és a jövőbe tekintve, ugyanakkor a régmúlt hagyományaiban és a pompában gyökerezzen", és helyette esetleg katonai egyenruhát viseljen.

A királyi család korábban már úgy döntött, hogy a híres Koh-i-Noor gyémántot nem veszik fel a ceremóniára, mivel India nyomást gyakorol az Egyesült Királyságra, hogy adja vissza az országnak, ahonnan a 19. század közepén elvették. Magának a gyémántnak a visszaszolgáltatása érdekében nem történt érdemi lépés.