Óriási, jura kori rovar bukkant fel Arkansasban

fátyolka
A Polystoechotes punctatus a dinoszauruszok korában élt, de később eltűnt Észak-Amerika nagy területeiről
Vágólapra másolva!
Az egykor nagyszámban előforduló, óriás rovarról a tudósok eddig azt hitték, hogy kihalt az Egyesült Államok keleti részén, ám a rosszul megjelölt példányok túlélő populációkra utalnak. A legalább fél évszázada eltűnt, jura kori óriás rovart ugyanis egy arkansasi szupermarket oldalára tapadva láttak.
Vágólapra másolva!

Az Arkansas állambeli Fayetteville városrészben azonosított Polystoechotespunctata, egy óriás recészárnyú fátyolka elragadtatta a tudósokat. Egy olyan faj felfedezése, amely a dinoszauruszok korában még nagy számban fordult elő – ám amelyről eddig azt hitték, hogy Észak-Amerika területeiről eltűnt – most felerősítette a találgatásokat, amely szerint

az Ozark-hegység távoli részein talán egész populációk rejtőzhetnek.

Az óriás fátyolkát Michael Skvarla, a Penn State rovarazonosító laboratóriumának igazgatója találta. Jelentését a héten tette közzé az egyetem honlapján, ahol kifejtette, hogy a felfedezést még 2012-ben tette, amikor az Arkansasi Egyetemen doktoranduszként dolgozott.

A Polystoechotes punctatus a dinoszauruszok korában élt, de később eltűnt Észak-Amerika nagy területeiről Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Skvarla a The Guardian online tudományos portálnak. – Úgy gondoltam, hogy érdekesen néz ki, ezért a kezembe vettem, és a bevásárlásomat úgy végeztem el, hogy a rovar az ujjaim között maradt; amikor azonban hazaértem rögtön el is felejtettem majdnem egy évtizedre.

A Proceedings of the Entomological Society of Washington szaklapban nemrég megjelent (társszerzős) tanulmányában Skvarla elárulta, a példányt személyes gyűjteményében tévesen „hangyalesőnek", egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező rovarként jelölte meg.

A helyes megnevezésére 2020 végéig kellett várni, amikor Skvarla a Covid-zárlat idején a biológiai sokféleségről tartott online órát és ahogy a mikroszkópos képeket tanulmányozta a diákjaival, rájöttek, hogy a mintát rosszul címkézték fel.

Az óriás recészárnyú fátyolka egykor Észak-Amerika-szerte elterjedtnek számított, de azt feltételezték, hogy az 1950-es évekre eltűnt a keleti területekről.

A rovar látszólagos eltűnésének okait sokáig rejtély övezte. A lehetséges magyarázatok között szerepel az urbanizáció okozta fényszennyezés és a nem őshonos fajok, például a fátyolkákat zsákmányoló talajbogarak vagy a talaj állagát megváltoztató földigiliszták betelepítése. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a rovar visszatérésében szerepet játszhat az erdőtüzek visszaszorítása is, mivel az óriás recészárnyú fátyolkák a tűz utáni ökoszisztémáktól függenek.