Döglött halak milliói borítják ezt az ausztrál folyót - videó

halpusztulás
Döglött halak egy folyóban az új-dél-walesi Menindee város közelében
Vágólapra másolva!
Elhullott és rothadó halak milliói tömítettek el egy hatalmas folyószakaszt Ausztrália egyik távoli városa közelében, miközben égető hőhullám söpör végig a régión. A közösségi médiában közzétett videók azt mutatják, hogy a csónakok is csak „átdöcögni" tudnak a vizen az elpusztult halak takaróján, ami alatt a felszín alig látszik.
Vágólapra másolva!

Az új-dél-walesi kormány múlt pénteken közölte, hogy halak milliói pusztultak el a Menindee kisváros melletti Darling folyóban, ami 2018 óta a harmadik tömegpusztulás a térségben. Ez azt jelenti, hogy döglött halakat borítják a folyót, ameddig csak a szem ellát.

Döglött halak egy folyóban az új-dél-walesi Menindee város közelében Forrás: Narelle Graham/Twitter

– mondta egy helyi lakos, Graeme McCrabb az AFP hírügynökségnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A kormány szerint a közelmúltbeli árvizek után növekedett a folyóban a halak, például a hering és a ponty populációja, ám most, az árvíz visszahúzódásával hatalmas számban pusztulnak el.

– áll a kormány közleményében. – A térségben jelenleg uralkodó meleg időjárás is súlyosbítja a helyzetet, mivel a melegebb vízben kevesebb oxigén van, mint a hidegben, és a halaknak melegebb hőmérsékleten nagyobb az oxigénszükségletük is.

A Sydneytől körülbelül 12 órányi autóútra fekvő Menindee-ben történt korábbi halpusztulásokat

a hosszan tartó szárazság miatti vízhiányra, valamint egy 40 kilométeren át húzódó mérgező algavirágzásra fogták.

A szakemberek szerint azonban sajnos nem ez lesz az utolsó. Megjegyzik: al lakossága körülbelül 500 fő, és az elmúlt években szárazság és áradások sújtották.