Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hátborzongató kép a rovarvilág sorozatgyilkosáról

Rablópoloska kiszívott tetemekkel a hátán
Vágólapra másolva!
Az angolul találóan gyilkos poloskának hívott rablópoloska felnyársalja és szárazra szívja a zsákmányát, majd a tetemet a hátára erősíti. Nem csak egyet vagy kettőt egyszerre - ezek a rovarok hatalmas halomban hurcolják magukkal az áldozataikat. Terhelőnek és szükségtelenül baljósnak tűnhet ez a viselkedés, de a tetemek vizuális és szaglásbeli álcázásként, valamint rendkívül hatékony páncélként is funkcionálnak.
Vágólapra másolva!

A rablópoloskáknak világszerte mintegy 7000 faja létezik, és bár nem mindegyikük követi ezt a figyelemreméltó viselkedést, mindegyikük ijesztő, erősen megkeményedett szájszervekkel, úgynevezett rostrummal van felszerelve. Ezzel a gyilkos poloska átszúrja zsákmánya - hangyák, termeszek, méhek és hasonlók - külső vázát.

Ezután befecskendeznek egy mérget, amely a másodperc töredéke alatt megbénítja az áldozatot, és elkezdi cseppfolyósítani a belső szerveit, ahogyan a pók is teszi a zsákmányával.

Rablópoloska tőrszerű szájszerve Forrás: Hemis via AFP/BLANCHOT Philippe / hemis.fr/Blanchot Philippe

"Lényegében elkészítik a lyukat" - mondta Christiane Weirauch, a riverside-i Kaliforniai Egyetem biológusa -, "beakasztják az állkapcsokat, befecskendezik a szert, majd amint az áldozat már nem rángatózik, még egy kicsit beljebb dugják az állkapcsokat, és elkezdik felszürcsölni a tartalmát".

Ezután egyes fajok a külső vázukon lévő ragacsos váladékot használva a hátukra erősítik a tetemet. Hogy ezt pontosan hogyan teszik, az Weirauch szerint rejtély, tekintve, hogy a hátukat nem érik el jobban, mint ahogy az emberek a könyöküket próbálnák megnyalni.

Rablópoloska kiszívott tetemekkel a hátán Forrás: Pinterest

De amellett, hogy a tetempúp álcaként szolgál a ragadozók elől, Weirauch azt mondja: "amikor egy gekkó megpróbál elkapni egy ilyet, valójában inkább hangyatetemmel telik meg a szája és a szaftos rablópoloska megmenekül".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről