Soha nem látták korábban februárban ezt a ritka madarat hazánkban

batla
A batla legnagyobb európai kolóniája a Volga torkolatában található
Vágólapra másolva!
Az elmúlt fagyos napok egyikén a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa egy érdekes madarat pillantott meg a drávaszentesi állattartó telepen, amint a szürkemarhák karámja körül kereste táplálékát. Ahogy arra  a szervezet hozzánk eljuttatott közleményéből kiderül, a szakember a kezdeti meglepetésből felocsúdva megállapította, hogy a váratlan látogatójuk egy batla.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a nemzeti park rámutatott, a batla hazánkban ritka fészkelő, az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. A 70-es évek végén kezdett újra költeni Magyarországon, leginkább az Alföldön.

Vonuló, áprilisban érkezik vissza telelőhelyéről, így ez a februári látogatás még inkább növeli az eset különlegességét; tudomásuk szerint téli megfigyelési adata eddig még nem volt hazánkban.

A batla áprilisban érkezik vissza a Szaharától délre fekvő telelőhelyéről, de van, hogy csak május közepén, június elején kezd költésbe. Forrás: Wikimedia/Egretta_garzetta_Plegadis_falcinellus_Syracuse.jpg: Gabriele Iuvara

Általában nádasok gémtelepeiben költ, kócsagok, kárókatonák társaságában. Zsombékosokban vadászik, főként olyan helyen, ahol a növényzet takarást biztosít számára.

Tápláléka főként férgekből, ízeltlábúakból, kétéltűekből áll.

A szakemberek azt is elárulták, hogy a somogyi példány a trágyatároló közelében tartózkodott leginkább, ahol a trágya által termelt hőnek köszönhetően nem fagyott meg a talaj, és így a gilisztákhoz, és egyéb rovarokhoz könnyen hozzáfért.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.