Ha kevesebb kalóriát eszünk, genetikailag fiatalabbak lehetünk

étkezés, böjt, táplálkozás, evés
Egy új tanulmány szerint a kalóriabevitel korlátozása segíthet lelassítani az öregedési folyamatot
Vágólapra másolva!
Azt már tudjuk, hogy a túl sok evés káros lehet az egészségre. De mi van akkor, ha kevesebbet eszünk? Vajon az több szempontból is jobb nekünk? Egy új tanulmány szerint a kalóriabevitel korlátozása segíthet lelassítani az öregedési folyamatot.
Vágólapra másolva!

Kevesebbet enni olyan, mint leszokni a dohányzásról

Az ajánlott kalóriabevitel jelentősen változhat olyan dolgoktól függően, mint például a testmagasság, a nem és az életmód, de az ajánlott kalóriabevitel a nők számára 2000, a férfiak számára pedig 2500 kalóriához közelít egy általánosan idézett ökölszabály szerint. A Nature Aging tudományos szaklapban publikált tanulmányban

a New York-i Columbia Egyetem tudósai 220 egészséges felnőtt emberrel végeztek randomizált kontrollvizsgálatot: a résztvevők felét arra kérték, hogy negyedével csökkentsék a kalóriabevitelüket.

A szakemberek két éven át követték a résztvevők étrendjét és általános egészségi állapotát, vérmintát vettek a vizsgálat elején, közepén és végén. A kulcsfontosságú DNS-markereket vizsgálva egyértelmű különbséget találtak azok között, akik csökkentették a kalóriafogyasztásukat, és azok között, akik nem.

Időszakos böjt, időkorlátos étkezés, 5:2 diéta: mindegy, hogyan nevezzük, a népszerűsége töretlen Forrás: Pinterest

Ahogy arra a tudósok rámutattak, nem könnyű rávenni az embereket, hogy kevesebbet egyenek.

A korlátozott kalóriatartalmú ételeket fogyasztó csoportba tartozókat tanácsokkal kellett ellátni, és megismertetni velük, hogyan tudják elképzelni az új adagokat. Az első hónapban naponta három készételt kaptak, hogy megszokják azt. Ám a legtöbben még így sem tudták a betartani a 25 százalékos kalóriacsökkentést.

A kalóriakorlátozó csoportban ehelyett a legtöbben végül csak körülbelül 12 százalékkal csökkentették a napi kalóriabevitelüket. De ez a 12 százalék elégnek bizonyult ahhoz, hogy láthatóvá váljanak a különbségek.

Csökkentheti a szívelégtelenséget vagy a krónikus vesebetegséget

Ahogy arra a tanulmány rámutat, az ilyen típusú genetikai változásokat mindig nagy kihívás értelmezni. A kutatók azonban megjegyezték, hogy

a DNS öregedésének sebessége 2-3 százalékkal lassabb volt a kalóriaszegény diétát folytató embereknél.

Szerintük ez 10-15 százalékos csökkenést jelent a korai halálozás kockázatában, ami nagyjából ugyanolyan típusú hatás, mint amit a dohányzásról leszokóknál tapasztalnánk.

Mindez hatással lehet az olyan emberek számára a mindennapi életben, akik olyan étrendi stratégiákat alkalmaznak, mint az időszakos böjtölés vagy az időkorlátos étkezés.

Egy új tanulmány szerint a kalóriabevitel korlátozása segíthet lelassítani az öregedési folyamatot Forrás: Pinterest

– mondta Calen Ryan, a Columbia Butler Aging Center kutatója és a tanulmány társszerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Bár nem biztos, hogy a kalóriakorlátozás lesz a mindenki számára megfelelő megoldás.

A tanulmány elsősorban megerősítette azt, amit a tudomány már eddig is tudott, vagy legalábbis erősen gyanított.

A kísérletek arra is bizonyítékot szolgáltatnak, hogy a felesleges cukorkalóriákat eltávolító és a „sejtszintű túltápláltság" mérséklését elősegítő gyógyszerek számos, az öregedéssel összefüggő kimenetelű betegséget, például a szívelégtelenséget vagy a krónikus vesebetegséget is csökkenthetik.

A kísérletben résztvevők nyomon követése jelenleg is folyamatban van, hogy a szakemberek megállapítsák, a beavatkozásnak volt-e hosszú távú hatása az egészséges öregedésre.