Így működik ez a döbbenetes férfi fogamzásgátló tabletta

férfi fogamzásgátlás
Néhány termék jól szerepelt az első teszteken, amelyek a hatékonyságát és a biztonságosságát vizsgálták
Vágólapra másolva!
Egy új gyógyszerjelölt egy órán belül terméketlenné tette a hím egereket a kísérlet során, miközben egy napnál rövidebb idő alatt elmúlik a hatása. Ezt állítja egy most közzétett, kísérleti tanulmány, amit a jövőben egy „igény szerinti" férfi fogamzásgátló felé mutathat.
Vágólapra másolva!

A potenciális gyógyszert egylőre még nem tesztelték embereken, és a szakemberek szerint még évek választanak el minket attól, hogy esetleg elérhetővé váljon és csatlakozzon a fejlesztés alatt álló férfi fogamzásgátlók egyre növekvő számához.

Jelenleg két lehetőség áll a férfiak rendelkezésre: az óvszer és a vazektómia.

A korábbi gyógyszerek részben azért nem kaptak zöld utat a forgalmazás előtt, mert a férfiak esetében sokkal magasabb volt a mellékhatások mértéke, ráadásul a gyógyszeripar is érdektelen.

A termék jól szerepelt az első teszteken Forrás: Flickr

– mondta Melanie Balbach, az amerikai Weill Cornell Medicine farmakológiai kutatója az Agence France-Presse ügynökségnek, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ezért szeretnénk új lehetőségeket.

A kutatócsoport a szolubilis adenil-cikláz nevű enzimet vette célba, amely a spermiumok „bekapcsolójaként" működik. Így ha az enzimet „kikapcsolják", a spermiumok már nem tudnak mozogni.

A tudósok több különböző teszt során kimutatták, hogy az enzimet blokkoló vegyület 30 perc és egy óra között mozdulatlanná tette az egerek spermiumát. A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány szerint

a vegyület 100 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a terhességet az első 2 órában, ami a következő egy órában 91 százalékra csökkent.

A kimondottan férfiaknak szánt fogamzásgátlók terén hosszú évek óta zajlanak kutatások Forrás: Flickr

Az egerek spermiumai 24 óra elteltével ismét normálisan mozogtak.

A kutatók remélik, hogy képesek lesznek egy olyan nem hormonális tablettát kifejleszteni, amely kevesebb mint egy óra alatt hat, ám a hatása 6-12 órán át tart.

Ez nagyban különbözne más, fejlesztés alatt álló lehetőségektől, amelyeknél hetekbe vagy hónapokba telhet, mire elkezdenek hatni.

A tudósok az egereknél végzett kísérletek során nem észleltek mellékhatásokat. Most azt remélik, hogy három éven belül elkezdhetik az első embereken végzett teszteket, a végleges termék pedig körülbelül nyolc év múlva kerülhet forgalomba.