Cápákra támadó szörnytől rettegnek a Karib-térségben - fotók

A világítócápa feje
Vágólapra másolva!
Parányi világítócápa harapott ki egy darabot a nagy fehér cápa oldalából. Az eset a mexikói partok közelében, Guadeloupe-szigetnél történt.
Vágólapra másolva!

A világítócápa (Isistius brasiliensis) a tüskéscápa-félékhez tartozó kisméretű cápafaj. Táplálkozási módja jellegzetes, nagyobb halak vagy cetek testéből harap ki egy-egy darabot. Hasi oldalán bőrébe ágyazódva fotoforok találhatóak, melyek zöldes fénnyel világítanak; ez a cápafaj képes valamennyi közül a legerősebb fényt kibocsátani. Az emberre általában nem veszélyes, de előfordult már, hogy búvárokat vagy hajótörötteket megharapott. Több alkalommal is megrongálta tengeralattjárók külső vezetékeit vagy szonárját.

Forrás: Attack Wild

A világítócápa harapása nagyon erős, koponyájának és állkapcsainak porcai az izmok jobb támasztása érdekében elmeszesedtek. Úszói kicsik és izmai fejletlenek, így gyors úszásra nem képes, többnyire lebegve várja áldozatát; nagy farokúszói segítségével azonban képes egy rövid ideig tartó sprinttel megközelíteni a nála többnyire gyorsabb tempójú zsákmányt.

A világítócápa feje Forrás: Wikimedia Commons

A lebegést elősegítendő, testsúlyának akár egyharmadát is kitevő mája a víznél kisebb sűrűségű lipidekben gazdag. A világítócápa valamennyi óceán meleg vagy trópusi vizeiben megtalálható.

A durva harapásnyom az alábbi fotón látható.

Forrás: Mauricio Hoyos-Padilla et al / Pacific Science