Megfejtették a jégkorszaki rajzok ősi kódját

jégkorszaki rajzok
Absztrakt jeleket rendeltek a világ jelenségeihez – állatokhoz, számokhoz, születéshez, a hold ciklikus fázisaihoz
Vágólapra másolva!
A Durham Egyetem kutatói megfejtették a jégkorszaki rajzokon található jelek jelentését, ami bizonyítékot szolgáltat a legalább 20 ezer évvel ezelőtti, korai írásra. A csapat azokat a barlangművészeteket tanulmányozta, amelyeket legalább 400 európai barlangban találtak – például Lascaux-ban, Chauvet-ben és Altamira-ban –, amelyek az állatok rajzai mellett található vonalak és pontok sorozatát tartalmazzák.
Vágólapra másolva!

A Cambridge Archaeological Journal című folyóiratban megjelent tanulmányt egy független kutató, Ben Bacon vezette, aki egy kis csapattal dolgozott, amelyben részt vettek Paul Pettitt (régészeti tanszék) és Robert Kentridge (pszichológiai tanszék) durhami professzorok is.

A csapat feltárta, hogy a vonalak és pontok az állatok párzási és születési időszakát jelzik. Egy „Y" jel jelentését – amelyet úgy alakítottak ki, hogy egy szétágazó vonalat hozzáadtak egy másikhoz – szintén úgy határoztak meg, hogy az „születést" jelenthet.

A kutatók a mai „megfelelő" állatok születési ciklusait használták viszonyítási pontként, így ki tudták dolgozni, hogy a jégkorszaki állatokhoz kapcsolódó jelek száma holdhónapok szerinti fenológiai feljegyzése volt annak, hogy mikor történt meg a párzás, miközben azok kommunikációs egységként is funkcionáltak.

Absztrakt jeleket rendeltek a világ jelenségeihez – állatokhoz, számokhoz, születéshez, a hold ciklikus fázisaihoz Forrás: Durham University

A tanulmány az írást proto-írási rendszernek nevezi, amely legalább 10 ezer évvel megelőzte a közel-keleti neolitikumban feltételezhetően kialakult más, jeleken alapuló rendszereket.

– jelentették ki a kutatók közleményükben, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz.

Mélyreható szellemi teljesítménynek számít az a képesség, hogy absztrakt jeleket rendeltek a világ jelenségeihez – állatokhoz, számokhoz, születéshez, a hold ciklikus fázisaihoz –, majd ezeket a jeleket

a külső valóság anyagi formában való ábrázolásaként használták, amely alkalmas volt múltbeli események rögzítésére és jövőbeli események előrejelzésére.

Miután bebizonyították, hogy legalább néhány ilyen szimbólum jelentését meg tudják fejteni, a csapat abban reménykedik, hogy folytatni tudják a munkájukat, és megpróbálnak minél többet megérteni a szimbólumokból, beleértve azok kognitív alapjait, valamint azt, hogy milyen információkra volt szükségük a jégkorszaki vadászó-gyűjtögetőknek.