Az angol titkosszolgálat befolyásolhatta a trianoni béketárgyalás eredményét

Trianon
Apponyi Albert gróf, a magyar békedelegáció vezetője
Vágólapra másolva!
103 évvel ezelőtt, 1920. január 16-án hangzott el gróf Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetőjének híres védőbeszéde a francia Külügyminisztériumban, amire Apponyi Albert gróf Amerikához mondott üzenetével is emlékezünk. - írja a Magyarságkutató Intézet honlapján.
Vágólapra másolva!

Jeney János térképész kutatónk a PS TV Ferkó Dániel kérdez című műsorában beszélt a trianoni béketárgyalásról.

103 évvel ezelőtt január 16- án mondta el a magyar békedelegáció vezetője, Apponyi Albert híres védőbeszédét a francia Külügyminisztériumban.

Az etnikai-nemzeti érvekre hivatkozó gróf expozájában hangsúlyozta, hogy a békeszerződés-tervezet megvalósulása esetén nem teljesülhetne a Wilson amerikai elnök által meghirdetett, és az antant által hangoztatott nemzetiségi önrendelkezés elve.

Versailles, Nagy Trianon kastély, La galerie des Cotelles 1920. június 4., délután 16 óra 30 perc. A kép közepén Apponyi Albert Forrás: Wikipedia

Jeney János a gyászos trianoni békediktátum előzményeivel kapcsolatban elmondta: látva Magyarországnak a háborút lezáró béketárgyalásokon való gyenge pozícióját

gróf Teleki Pál, az etnikai hovatartozást és népsűrűséget is ábrázoló „vörös térkép" készítője informális kapcsolatait igyekezett felhasználni az ország érdekében.

Apponyi Albert gróf, a magyar békedelegáció vezetője Forrás: Wikimedia Commons

A győztes hatalmak földrajztudósait, köztük az amerikai Lawrence Martint régi ismeretségük nyomán ellátta a magyar delegáció készülőben lévő anyagaival, aki pártatlan tudós munkájaként jellemezte azokat, sőt kijelentette, hogy az összes állam kormánya közül a Teleki Pál által szolgáltatott térkép volt a legprecízebb és legobjektívebb.

Apponyi Albert gróf, a magyar békedelegáció vezetője Forrás: Wikimedia Commons

Kutatónk felvetette: a B. C. Wallis brit szakember által készített és később etalonnak elfogadott térkép a magyar adatok korrigálásával, a statisztikák meghamisításával készült, sőt, alapos okunk van azt feltételezni, hogy személyén keresztül az angol titkosszolgálat is befolyásolhatta a béketárgyalások eredményét.

A "vörös térkép" . Apponyi Albert híres beszédében egyedül Teleki Pál vörös térképét tudta bemutatni 1920 januárjában. A békekonferenciá¬ra való felkészülés közben a magyar szakemberek több mint hatvan darab térképet készítettek, ezek közül csak a gróf Teleki Pál által készített térképet nézték meg a konferencia nyilvános szakaszában. Forrás: https://www.facebook.com/magyarsagkutato/photos/pcb.5189551234507670/5189541054508688/

Jeney János térképész-kutató nyilatkozata itt tekinthető meg Apponyi Albert gróf Amerikához intézett üzenete pedig itt , ezen a videón látható.

(Forrás: Magyarságkutató Intézet: https://mki.gov.hu/)