Rejtélyes alakzatokat figyeltek meg egy marsi kráterben

Mars
A kínai űrszonda a Mars egész felszínét feltérképezte ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
A Mars rengeteg rejtélyt tartogat. Volt-e élet rajta, léteznek-e tavak a felszín alatt? A vörös bolygó körüli kérdések csak szaporodtak, miután kutatók egy csoportja érdekes alakzatokat figyelt meg az egyik kráter belsejében.
Vágólapra másolva!

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája a HiRise kamerájával néhány képet készített az Arabia Terra régió krátereiről. Ezekben a kráterekben szokatlan formájú és eloszlású lerakódásokat azonosítottak - írja a CNET.

A lerakódások vízszintes alakzatokból állnak, amelyek rétegek vagy teraszok lehetnek. A barázdák ráadásul nagyon fényesnek látszanak a felvételeken.

A furcsa lerakódások csak a 600 méternél nagyobb átmérőjű kráterek déli oldalán jelennek meg. Kisebb kráterekben nincsenek jelen.

Forrás: NASA

Az egyik magyarázat szerint az alakzatok a marsi jeges anyag szublimációjával függnek össze (a szublimáció az a folyamat, amikor egy szilárd anyag közvetlenül gázzá alakul). A nagyobb kráterek 45-60 méteres mélységig hatoltak, ahol felszín alatti víz volt jelen. Keletkezésükkor víz árasztotta el őket, ami aztán a jellegzetes alakzatok kialakulásához vezetett.