Kiderült: életveszélyt okozhat az egyik legnépszerűbb ital

szívbetegség szívelégtelenség infarktus szív
Vágólapra másolva!
A súlyos magasvérnyomás-betegek ne igyanak túl sok kávét, mert a napi kettő vagy több kávé az ő esetükben kétszeresre növeli a szívhalál esélyét. A zöld teának, noha az is tartalmaz koffeint, tetszőleges mennyiségben fogyasztva sincs ilyen hatása.
Vágólapra másolva!

A Japánban, több mint 18600 férfi és nő bevonásával végzett vizsgálat arra jutott, hogy a súlyos magasvérnyomás-betegek körében a napi kettő vagy annál több kávé fogyasztása kétszeresére emeli a keringési eredetű halálozás kockázatát ahhoz képest, mintha ugyanazok a betegek egyáltalán nem innának kávét. Napi egy csésze kávé még vérnyomástól függetlenül veszélytelennek bizonyult, a zöld tea pedig – koffeintartalma ellenére – bárki számára nyugodtan fogyasztható.

A kávé kockázatnövelő hatásától csak azoknak kell tartaniuk, akiknek tartósan 160/100 Hgmm fölötti a vérnyomásuk.

Az emelkedett, de ennél alacsonyabb vérnyomásértékek mellett a kávé nem okozott ilyen problémát – tudhatjuk meg az Amerikai Szívgyógyászati Társaság hivatalos folyóiratában, a Journal of the American Heart Association-ban megjelent közleményből.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) adatai szerint egy csésze tea – akár zöld, akár fekete – nagyjából 30-50 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy azonos méretű csésze kávé inkább 80-100 milligrammot.

Korábbi kutatások azt találták, hogy napi egy kávé elfogyasztása segíthet a szívrohamon átesetteknek a halálozási kockázat csökkentésében, sőt, az egészségesekben is hozzájárulhat a szívroham és a stroke megelőzéséhez. Emellett több különböző tanulmány is azzal a konklúzióval zárult, hogy a rendszeres kávéivás csökkenti egyes krónikus betegségek – köztük a 2-es típusú cukorbetegség és egyes daganatok – kialakulásának rizikóját, kedvezően szabályozza az étvágyat, továbbá segít elkerülni a depressziót és fokozza az éberséget, bár nem világos, hogy ez utóbbi hatásokért a koffein vagy a kávé valamely másik összetevője a felelős. Ami a lehetséges ártalmakat illeti, a túlzott kávéfogyasztás emelheti a vérnyomást, illetve szorongást, szívritmuszavarokat és alvási nehézséget okozhat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

„Tanulmányunkkal azt kívántuk tisztázni, hogy vajon a kávé ismert védőhatása a különböző fokú magasvérnyomás-betegséggel élőkre is érvényes-e, és megvizsgáltuk a zöld tea hatását is ugyanebben a népességcsoportban – fejtette ki Hiroyasu Iso, a tokiói Nemzeti Globális Egészségügyi és Gyógyászati Központ egészségpolitikával foglalkozó kutatóintézetének igazgatója és az Oszakai Egyetem professzor emeritusa, a tanulmány rangidős szerzője. –

Az Amerikai Szívgyógyászati Szövetség és az Amerikai Kardiológiai Kollégium érvényben lévő útmutatása alapján a 130/80 Hgmm-es és a fölötti vérnyomásértékeket tekintik magas vérnyomásnak, orvosi szakszóval hipertenziónak.

A japán tanulmányban az amerikai ajánlásoktól némiképp eltérően határozták meg a magas vérnyomás kritériumait. Öt kategóriába osztották az alanyokat vérnyomás szerint: optimális és normális (130/85 Hgmm alatt); magas normális (130-139/85-89 Hgmm között); 1-es fokú hipertenzió (140-159/90-99 Hgmm között); 2-es fokú hipertenzió (160-179/100-109 Hgmm között); és 3-as fokú hipertenzió (180/110 Hgmm fölött). A tanulmány szempontjából a 2-es és 3-as fokú magas vérnyomást tekintették súlyosnak.

A vizsgálatban több mint 6570 férfi és 12000 nő szerepelt, akiknek az életkora a kutatás kezdetekor 40-79 év közé esett. A résztvevőket egy 1988 és 1990 között indított nagyszabású, daganatkockázatot értékelő hosszútávú megfigyelési program alanyai közül választották. A megfigyelési időszak 2009-ig, vagyis 19 éven át tartott, s ez idő alatt a résztvevők rendszeresen részt vettek orvosi vizsgálatokon, illetve kérdőíveket töltöttek ki az életvitelüket, étrendjüket és egészségügyi problémáikat illetően.

A megfigyelési periódus alatt 842 szív- és érrendszeri halálozást regisztráltak a vizsgálati csoportban. A valamennyi résztvevőre kiterjedő elemzés eredményei szerint a 160/100 Hgmm-es vagy annál magasabb vérnyomásúak körében a napi legalább két csésze kávé fogyasztása a keringési halálozás kétszeres kockázatemelkedésével mutatott összefüggést azokhoz a résztvevőkhöz viszonyítva, akik ugyanilyen vérnyomás mellett egyáltalán nem kávéztak. Napi egyetlen csésze kávé elfogyasztása ugyanakkor egyik vérnyomáskategóriában sem mutatott összefüggést a keringési halálozással. Hasonlóképp, a zöld tea fogyasztása sem társult fokozott keringési rizikóval.

– szögezte le Iso. – Mivel a súlyosan hipertenzív betegek érzékenyebbek a koffeinre, a túlfogyasztás káros következményei felülmúlhatják a védőhatást, és növelhetik a halálozás kockázatát."

A tanulmány azt találta, hogy a nagy kávésok átlagban fiatalabbak, inkább dohányosok és alkoholfogyasztók, kevesebb zöldséget esznek, magasabb a koleszterinszintjük, és a vérnyomáscsoport-beosztásuktól függetlenül átlagosan alacsonyabb a felső vérnyomásértékük.

A zöld tea kedvező hatásaiért a benne található polifenolok lehetnek a felelősek.

Ezek a vegyületek különböző növényekben megtalálható, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású mikrotápanyagok. A kutatók megjegyezték, hogy

a polifenolok lehetnek az okai annak, amiért csak a kávéfogyasztáshoz kapcsolódott fokozott halálozási rizikó a magasvérnyomás-betegekben, miközben nemcsak a kávé, de a zöld tea is tartalmaz koffeint.