Itt a laboratóriumban készült tejből előállított fagylalt

fagylalt
Nincs is jobb a forróságban, mint egy hűsítő édesség
Vágólapra másolva!
A laboratóriumban termesztett húsra egyre nagyobb figyelem irányul, és könnyű megérteni, hogy miért: a hús etikus, környezetbarátabb változatának elkészítése egyre vonzóbb az emberek számára, különösen, mivel az árak is folyamatosan csökkennek. De nem csak a húsról van szó: hamarosan az állati termékek teljes skálája megújulhat.
Vágólapra másolva!

A lista legújabb tagja a tej, vagyis inkább a tejtermékek teljes egésze. Több cég is kifejlesztette már a saját, „tehénmentes" tejtípusát, de ezek a termékek nem igazán kerültek még piacra. Ám ez bizonyára változhat, hiszen már az élelmiszeripari nagyvállalatok is színre léptek.

A jelentések szerint a világ egyik legnagyobb ilyen vállalkozása például a tejből készült fagylaltok gyártását tervezi tehéntej felhasználása nélkül, ami bekerülne az egyik legnépszerűbb jégkrémbe.

A folyamat egyfajta precíziós fermentációt foglal magában, amelyben élesztőt és gombákat használnak fel olyan tejfehérjék előállítására, amelyek molekulára azonosak az állati tej molekulájával. És hogy még jobb legyen, ez a folyamat lehetővé teszi a tej úgymond „testreszabását" is. Egy közelmúltbeli sajtóeseményen már azt is elárulták, hogy a cég több startup vállalkozással is dolgozik ilyen termékeken, és már megkóstoltak néhány prototípust a közelmúltban, írja a ZME Science online tudományos portál.

Ön kipróbálná a laboratóriumi tejből előállított fagylaltot? Forrás: pexels.com

A laboratóriumban termesztett húshoz hasonlóan a mesterségesen előállítot tejtermék vonzereje is a tudatosabb fogyasztókat célozza meg.

A szakemberek szerint az új fagylalt több előnnyel is járna: egyrészt nem kapcsolódnak hozzá állattartási vagy állatkínzási problémák, másrészt ki lehet velük kerülni a laktóz intoleranciát és allergiát, miután a megtermelt tejet a megfelelő „irányba" lehet módosítani.

Végeredményben a termékek továbbra is tartalmaznak majd tejterméket, de a lakosság nagyobb része számára elérhetővé válnak.

Az állatmentes tej ráadásul sokkal fenntarthatóbb is, mivel 97 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátást, 99 százalékkal kevesebb kékvizet és 60 százalékkal kevesebb nem megújuló energiát használ a hagyományos tejhez képest.

A nem állati eredetű tejtermékek lehetősége persze túlmutat a fagylalton. Majdnem amióta az emberi civilizáció létezik, azóta használunk tejet és tejterméket.