Legalább háromszázezer éve viselünk medvebőrt

bőr
Az emberek legalább háromszázezer éve viselnek medvebőrt
Vágólapra másolva!
Egy most publikált, új tanulmány szerint az emberek már legalább háromszázezer éve viselnek medvebőrt annak érdekében, hogy megvédje őket a zord időjárástól. A Tübingeni Egyetem és a tübingeni Senckenberg Center for Human Evolution and Palaeoenvironment (SHEP) kutatói által közzétett dokumentum egy barlangi medve csontjainak nyomait vizsgálta, amelyeket a németországi Alsó-Szászországban található Schöningen régészeti lelőhelyen fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

A Journal of Human Evolution tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a csontokon vágásnyomok láthatók a lábközépcsonton és a lábszárcsonton, egy olyan területen, ahol kevés a hús a vágáshoz. A kutatók a nyomokat ehelyett a bőr gondos lefejtésének tulajdonítják, amely

egyike az alsó paleolitikumból származó nagyon kevés hasznosításra utaló példának, és csak Boxgrove-ban (Egyesült Királyság) és Bilzingsle-ben (Németország) találtak olyan medvecsontokat, amelyek szintén nyúzásra utaló jeleket mutatnak.

Az eurázsiai alsó paleolitikum feljegyzései nem mutatnak bizonyítékot a medvehús hasznosítására; csak az olyan, középső paleolit lelőhelyek, mint például a franciaországi Biache-Saint-Vaast és a németországi Taubach szolgáltatnak bizonyítékot a medvetetemekből származó bőr és hús hasznosítására.

Az emberek legalább háromszázezer éve viselnek medvebőrt Forrás: Shutterstock

A Schöningenben végzett korábbi kutatások fából készült vadászfegyvereket (kilenc dobólándzsát, egy szúró lándzsát és két dobóbotot), valamint a schöningeni emlős csontváz együttesét tárták fel.

Ez egyértelmű jelét adta annak, hogy a nagytestű növényevő állatokat a hús és csontvelő, az eszközgyártáshoz szükséges csontok, és most már potenciálisan a bőrök miatt is hasznosították.

– mondta Nicholas Conard tübingeni professzor, a schöningeni kutatási projekt vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Az elejtett állatokat nemcsak táplálékként használták, hanem a bundájuk is elengedhetetlennek bizonyult a hidegben való túléléshez.

Hozzátette: a medvebőrök használata valószínűleg kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a korai emberek alkalmazkodni tudjanak az északi éghajlathoz.