Készüljön fel a mikroműanyagra a várva várt karácsonyi hóesésben

hó, havazás
Majdnem minden, ami műanyagból készült, mikroműanyagokat bocsáthat ki a légkörbe
Vágólapra másolva!
A mikroműanyagok a jelek szerint már mindenhová eljutottak: az Antarktisz vizeitől kezdve az általunk fogyasztott élelmiszerekig. A legmagasabb hegyeken és a legmélyebb árkokban is jelen vannak, és egy új tanulmány szerint még az érintetlen, fehér hóban is megtalálhatjuk őket.
Vágólapra másolva!

Minden öt milliméternél kisebb műanyagdarabot mikroműanyagnak tekintünk. Ezek jellemzően a nagyobb műanyagdarabok lebomlásából származnak, de különböző forrásokból, például kozmetikumokból és ruházatból is bejuthatnak az ökoszisztémákba;

onnantól viszont bekerülnek a táplálékláncba, és észrevétlenül megeszik azokat az állatok és mi is.

A kutatók először azt hitték, hogy a mikroműanyagokat főleg a víz szállítja, de kiderült, hogy nem ez a helyzet. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a mikroműanyagok már az ivóvizünkben is megtalálhatók. Mára az is kiderült, hogy a szél is szállítja, akár a hóba „csomagolva".

Már a hó is tele van mikroműanyagokkal Forrás: Pexels.com

Az első szélszállítást részletező tanulmányok az év elején jelentek meg. Áprilisban egy francia és skóciai kutatócsoport mikroműanyagot fedezett fel a Pireneusokban, amelyet a Barcelona felől fújt be a szél. Alig néhány hónappal később a kutatók a svájci Alpok és az Északi-sark havában is megtalálták őket, valószínűleg a szél szállította oda azokat. A legutóbbi tanulmány során a Reno-i Sivatagi Kutatóintézet kutatói mikroműanyagot találtak a kaliforniai Sierra Nevadas hegység havában.

Ez viszont azt jelenti, hogy rengeteg mikroműanyag van a levegőben, és hogy valószínűleg rengeteg rejtőzik a hóban is.

Az Alpok és az Északi-sarkvidék hótakarójával foglalkozó kutatók literenként átlagosan 1760 mikroműanyag részecskét találtak Grönland és Norvégia között jéghegyekre hullott hóban. Ez a szám sokkal magasabb volt az európai Alpokban, átlagosan 24 600 részecske literenként.

A mikroműanyagok hóban betöltött szerepére eddig nem sok figyelmet fordítottak a kutatók.

Egy kék mikroműanyag gyöngy ül egy filteren egy mikroszkóp alatt, porral, ásványokkal és faszénnel körbevéve, egy idahoi parkból. A gyöngytől 2 órás pozícióban egy puffadt sárga pollen darab látható. Forrás: https://news.cornell.edu/stories/2021/04/atmospheric-travel-scientists-find-microplastic-everywhere

Ezért például a Columbia Egyetem létrehozta a PlastiX-Snow Citizen Science nevű állampolgári tudományos projektet, hogy ezzel kapcsolatos adatokat gyűjtsön. Azt remélik, hogy az Egyesült Államok minden tájáról kapnak mintákat a hóolvadékvízből.

– áll a tervük absztraktjában, amit a ZME Science online tudományos portál idéz.

A projekt célja ezeket a kutatási és információs hézagokat pótolni a közösségi beszerzés segítségével, tudományos kutatási eredmények elérése érdekében.