Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Borzalmas módon ölték meg áldozataikat a maják ebben a barlangban

maja áldozat
Kék szálakat találtak a maják áldozataitól származó fogkőben
Vágólapra másolva!
Az „éjféli terror barlangjában" végzett kutatás során a szakemberek különös dolgot találtak a maja áldozatok fogában. Minden jel arra utal, hogy valamiért bezárták ide őket addig, amíg meg nem haltak.
Vágólapra másolva!

A Midnight Terror Cave (magyarul az éjféli terror barlangja) egy barlang Springfield közelében, Belize Cayo kerületében, amelyet a közeli mennonita közösségek neveztek el, akik 2006-ban itt mentettek meg egy sérültet.

A területen 2008-ban felmérést végzett a Kaliforniai Állami Egyetem, és a szakemberek felfedezték legalább 118 maja áldozat maradványait a klasszikus időszakból (időszámításunk szerint 250 és 925 között), amely az egyik legnagyobb áldozati leletnek számít, amelyet valaha is felfedeztek ezen a területen.

Úgy vélik, hogy a maják áldozatokat mutattak be a barlangban Chaak, a maja esőistenség imádatára, aki gyakran jelenik meg az ábrázolások során villámokat szóró baltájával, amellyel a felhőket üti, mennydörgést és esőt okozva.

Az International Journal of Osteoarchaeology folyóiratban most publikált tanulmány azt vizsgálta, hogy az áldozatok vajon mit fogyasztottak, ezért a fogakból származó fogkő mikroszkopikus elemzését végezték el. A mintákat beküldték a PaleoResearch Institute intézetébe elemzésre, ahol megvizsgálták őket pollen, fitolitok, keményítők és egyéb zárványok szempontjából.

Kék szálakat találtak a maják áldozataitól származó fogkőben Forrás: Linda Scott Cummings/PaleoResearch Institute

A minták kék pamutszálakat tartalmaztak a fogkőbe zárva, amelyek néhány nappal vagy héttel a halálozás előtt kerülhetett oda.

A színt a ceremóniákon gyakran használt maja kék pigmentnek tulajdonítják, és azokhoz a személyekhez kötik, akiket a feláldozás előtt kékre festettek.

Ez azonban az első olyan eset, amikor maja kék rostokat találtak a fogkőben. A kutatók szerint a szálak színezésére alkalmas volt a kékre festett, úgynevezett pulque, amely a maguey (agave) növény erjesztett nedvéből készült alkoholos ital, és amelyet általában ünnepek alkalmával adtak a papok az áldozatok szenvedéseinek enyhítésére.

A szakemberek úgy vélik, egy másik lehetséges magyarázat az, hogy a szálak a szájpeckek miatt őrződtek meg, miután az áldozatokat városról-városra vonultatták fel hosszú időn keresztül.

A szálak ennek köszönhetően épültek be a fogakba, még mielőtt az áldozatokat feláldozták volna. A HeritageDaily online tudományos portál szerint ennek alátámasztására bizonyítékokat találhatunk, ha összehasonlítjuk négy feláldozott egyed maradványait, amelyeket a teotihuacani Hold piramis vizsgálata során fedeztek fel, ahol korábban négy feláldozott embert fedeztek fel szintén szájpeckek maradványaival a szájukban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről