Borzalmas halál és a temetés, amit soha korábban annyian nem néztek meg: Lady Diana - videó

Diana hercegné
Több százezren kísérték Diana hercegnét az utolsó útjára
Vágólapra másolva!
A becslések szerint világszerte 2,5 milliárd ember nézte élőben a walesi hercegnő, Diana temetését 1997. szeptember 6-án, aki 36 évesen halt meg egy párizsi autóbalesetben. Lady Diana Spencer Károly herceggel, a brit trónörökössel, a nemrég meghalt II. Erzsébet királynő fiával megkötött 15 évig tartó házassága során a világ egyik leghíresebb és legtöbbet fényképezett személyévé vált. Bár a hercegi pár esküvőjét, majd a válságokkal terhelt mindennapjaikat is milliók kísérték figyelemmel, Dianára mégis elsősorban a korai halála miatt emlékeznek a legtöbben. Élettörténete számos könyvet, televíziós műsort és filmet ihletett meg,  és életében rendszeres szereplője volt magazinok címlapjainak. Most, 25 évvel Diána halála után a világ arra készül, hogy volt anyósát, II. Erzsébet brit királynőt is végső nyughelyére kísérjék.
Vágólapra másolva!

„Tegyél valami jót, anélkül, hogy jutalmat várnál érte és reménykedj abban, egy nap veled is valaki hasonlót fog cselekedni."
(Diana hercegnő)

Az óvónő, akiből windsori hercegnő lett

Lady Diana Spencer 1961. július 1-jén született az angliai Norfolkban, arisztokrata családban, édesapja az Althorp vikomtja címet viselte. Még csak nyolc éves volt, amikor szülei 1969-ben elváltak. A válás után édesapja kapta meg a szülői felügyeleti jogot, aki pár év múlva megörökölte az earl (magyar megfelelője a grófi) címet a saját apjától. Utóbbit 1765 óta viselte a család mindenkori legidősebb tagja, miután a királyi rokonsággal is rendelkező Spencerek évszázadok óta gazdag földbirtokosnak számítottak Angliában.

A Spencer család volt a Park House bérlője, ami akkoriban II. Erzsébet királynő felségjoga alá tartozott, és ahol a gyermek Diana sokszor játszhatott együtt a nála tizenhárom évvel idősebb Károly herceg öccseivel, András és Eduárd hercegekkel.

Diána walesi hercegné anyai részről ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik. Apai részről II. Károly leszármazottja négy törvénytelen fiún keresztül Forrás: Wikimedia Commons/Russ Quinlan

Diana bentlakásos iskolákba került, ám a fiatal lány és Károly hamarosan újra találkoztak, amikor Diana 1978-ban Londonba költözött, ahol eleinet dadaként dolgozott majd óvónői állást vállalt. Károly éveken át udvarolt neki, mielőtt 1981. július 29-én összeházasodtak volna a londoni Szent Pál katedrálisban.

Az esküvő után Diana megkapta a királynőtől a walesi hercegnői címet.

Diana hercegné és Károly herceg 1983-ban Queensland-ben tett látogatást Forrás: Wikimedia Commons/Queensland State Archives

Házasságukból kettő gyermekük született: Vilmos herceg 1982-ben és Henrik herceg 1984-ben. Házastársi kapcsolatuk már kezdettől fogva boldogtalannak számított, amit - mindkettejük részéről - házasságon kívüli viszonyok bonyolítottak, így nem volt meglepő, amikor 1992-ben bejelentették külön költözésüket, a válást pedig 1996-ban mondták ki köztük hivatalosan.

Diana hercegnő magánéleti gondjai

Diana már gyerekként is érdeklődött a zene és a divat iránt, ezért sem véletlen, hogy házassága után gyorsan a populáris kultúra globális ikonjává vált. Számos hírességgel, köztük George Michael és Elton John énekesekkel ápolt jó kapcsolatot. Hírnevét gyakran használta fel arra, hogy a számára fontos kérdésekre hívja fel a közvélemény figyelmét.

Egész életében a gyermekek szószólójának számított, de támogatta a taposóaknák betiltására irányuló erőfeszítéseket is.

Diana hercegné és a first lady, Barbara Bush a sárga ovális irodában 1990-ben Forrás: Wikimedia Commons/George Bush Presidential Library and Museum

Kiállt az AIDS-szel kapcsolatos kutatások mellett, és részben neki köszönhető, hogy megváltozott a közvélemény hozzáállása a betegségben szenvedőkkel: a hercegnő egyik alkalommal ugyanis kesztyű nélkül kezet fogott egy AIDS-es beteggel a média nyilvánossága előtt, amivel hozzájárult annak a téves nézetnek az eloszlatásához, hogy a halálos kór érintéssel terjed.

Diana a válása után a királyi család tagjaként kampányolt például a földbe telepített robbanószerkezetek betiltása ellen, amelyek gyakran okozták civilek halálát vagy sérülését.

Diana walesi hercegné és II. Erzsébet brit királynő mosolyog 1987-ben a londoni Clarence House előtt Forrás: Martin Cleaver/AP

A válás kimondása után hamarosan viszonyt kezdett Dodi Al-Fayed egyiptomi filmrendezővel, egy dúsgazdag milliárdos fiával. Kapcsolatuk gyorsan a bulvárlapok egyik kedvenc témájává vált, és a paparazzik rendszeresen zaklatták őket, bárhová is mentek.

Diana hercegnő tragikus halála megrázta a világot

Diana és Dodi Al-Fayed 1997. augusztus 31-én este a híres párizsi Ritz Hotel Imperial lakosztályában vacsoráztak: 10 perc után sietve távoztak, miután megzavarta az őket leső sajtó. A szállodát 23:30-kor hagyták el, hogy visszatérjenek Al-Fayed párizsi lakásába, ám a paparazzik üldözőbe vették őket.

A kíváncsi riportereket annak ellenére sem sikerült lerázni, hogy a pár jelentős biztonsági óvintézkedéseket tett, például bevetett egy „csali járművet" is.

A baleset helyszíne, a párizsi Pont d'Alma híd alagútja Forrás: Wikimedia Commons

Diana és Al-Fayed a hátsó bejáraton hagyták el a szállodát, Henri Paul francia sofőr és a hercegnő egyik testőre, Trevor Rees-Jones társaságában. Egy Mercedes S-280 limuzinba szálltak, amellyel a sofőr megpróbálta lerázni a paparazzikat Párizs központjának körútjain és szűk utcáin.

A nyomozók később úgy becsülték, hogy az autó jóval több, mint 100 kilométeres sebességgel száguldhatott.

Az autó éjfél után 19 perccel a nagy sebesség miatt megcsúszott, és nekiütközött a Szajna folyón áthaladó Pont d'Alma híd 13. oszlopának. Al-Fayed és Paul a helyszínen meghaltak, a hercegnőt pedig a párizsi La Pitie Salpetriere Kórházba szállították. Diana azonban néhány órával később, hajnali 4 órakor belehalt a balesetben elszenvedett súlyos sérüléseibe, köztük az elvágott tüdővéna okozta vérveszteségbe. Mindössze 36 éves volt.

Emlékhely a Harrods áruházban Diana és Dodi al-Fayed tiszteletére Forrás: Wikimedia Commons

A balesetet csak Diana testőre, Rees-Jones élte túl annak ellenére, hogy ő is súlyos sérüléseket szenvedett. Felgyógyult és visszatért Angliába, ahol könyvet adott ki a hercegnővel kapcsolatos emlékeiről.

A hercegnő nagy port felvert halála körüli nyomozás

A nyomozók elsősorban a francia sofőrt, Henri Paul-t hibáztatták a balesetért, aki jelentősen túllépte a megengedett sebességhatárt, hogy elkerülje a bulvárfotósokat. Az incidenst követő vérvizsgálat kimutatta, hogy az alkoholszintje több mint háromszorosa volt a Franciaországban megengedett határértéknek. A nyomozók szerint emiatt vesztette el uralmát a Mercedes felett.

A brit rendőrség által végzett későbbi vizsgálat Diana halálát „tragikus balesetnek" minősítette.

Életét csaknem állandóan a média érdeklődése követte, ami főként királyi családbeli státuszáből, és személyes vonzerejéből adódott Forrás: Pinterest

Rögzítették, hogy a hercegnő sofőrje alkoholos befolyásoltság alatt állt a baleset idején és az akkoriban általa szedett antidepresszánsok is sokat ronthattak az állapotán.

Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy a Dianát és Al-Fayedet üldöző bulvárfotósok „súlyos gondatlanság" miatt tehetők felelőssé a balesetért, a pár halálát pedig „törvénytelen gyilkosságnak" nevezték.

Felmerült, hogy az utasok túlélhették volna a balesetet, ha becsatolják a biztonsági övet. A baleset után több paparazzit kihallgattak, de végül elengedték őket.

Az évszázad temetése

Diana hercegnő halálát addig példátlan gyász követte a világ minden táján. Az akkori új brit miniszterelnök, Tony Blair nyilvánosan „a nép hercegnőjének" nevezte – ez a becenév egyszerre olyan találónak bizonyult, hogy sokan azt feltételezték, Dianát évek óta így hívták a „belső körökben".

Diana halála után tömegek zokogtak az utcákon.

1997. szeptember 5-én a királynő és Fülöp herceg megtekinti a londoni Buckingham-palota előtt, Diana emlékére hagyott virágok ezreit Forrás: John Stillwell/AFP/Getty Images)

Több tucat részvétnyilvánító könyvet töltöttek meg üzenetekkel, és tengernyi virágcsokrot hagytak a királyi paloták környékén, pedig Diana már nem volt hivatalos tagja a királyi családnak. Koporsóját a Szent Jakab-palotában ravatalozták fel a temetésig, amit az emberek nehezményeztek: ahogy mondták, „a hercegnő egyedül van". Várták, hogy az általuk érzett gyász tükröződjön az uralkodójukban is, de II. Erzsébet sokáig nem mutatkozott nyilvánosan. A királynő a temetés előtt egy nappal tért vissza a Buckingham-palotába, és eltért a szigorú protokolltól, amikor

a kapuban az autójából kiszállva üdvözölte a gyászoló tömeget. Aznap este élőben mondott beszédet a televízióban.

Diana temetési szertartását Londonban tartották, öt nappal a halála után. 1997. szeptember 6-án emberek százezrei (más becslések szerint egymillió ember) sorakoztak fel a temetési ceremónia útvonala mentén, hogy leróják végső tiszteletüket. Maga II. Erzsébet királynő is meghajtotta fejét a temetési menet előtt. Diana rajongói sorfalat álltak a hercegnő londoni otthonától, a Kensington-palotától a Westminster Abbey-ig, ahol a temetési szertartást tartották. Itt

politikusok, hírességek és koronás fők gyűltek össze, hogy végső búcsút vegyenek Lady Dianától.

Több százezren kísérték Diana hercegnét az utolsó útjára Forrás: Pinterest

Elton John előadta a Candle in the Wind című dalának újradolgozott változatát, amelyet eredetileg ő és Bernie Taupin írt Marilyn Monroe-ról. A temetésen Diana testvére, Lord Spencer is felszólalt, aki a médiát okolta húga haláláért, „a modern kor legüldözöttebb emberének" nevezve őt.

Dianát a családja ősi birtokán, egy tóval körülvett kis szigeten temették el Althorp-ban, az angliai Northamptonshire-ben.