Napi néhány csésze tea távol tarthatja a cukorbetegséget

teafogyasztás
Egy új A kutatás összefüggést talált a tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent előfordulása között
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a tea rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A 2022-es Európai Diabétesz-kutatási Szövetség (EASD) éves találkozóján bemutatott új tanulmány csaknem húsz, különböző vizsgálat adatait elemezte, amelyek együttesen több mint egymillió felnőtt adataira támaszkodtak. A kutatás összefüggést talált a tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent előfordulása között. Ez a hatás azonban erősen függött az egyes résztvevők által rendszeresen elfogyasztott tea mennyiségétől.
Vágólapra másolva!

Minden csak a mennyiség kérdése?

A most közzétett eredmények kiegészíthetik a teafogyasztás és különösen a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat megértését. A tea fogyasztását már korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták olyan potenciális egészségügyi előnyökkel, mint például a szív- és érrendszeri egészség javulása és a rákos megbetegedés kialakulása kockázatának csökkentése.

– mondta Xiaying Li, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért nem találtunk először összefüggést a vizsgálatunkban a teaivás és a 2-es típusú cukorbetegség között, mivel nem vettük figyelembe a magasabb mértékű teafogyasztást.

Egy új A kutatás összefüggést talált a tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent előfordulása között Forrás: Origo

A most végzett vizsgálat a már meglévő kutatások kétrészes áttekintéséből állt. Az első szakasz egy kohorszvizsgálat volt, amely több mint 5000 felnőtt adatait vizsgálta, akiket a tudósok 12 éven keresztül követtek nyomon. A résztvevők körülbelül fele fogyasztott teát, de a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya nem mutatott különbséget a teát fogyasztók és a nem fogyasztók között a követési időszak végére.

A kutatás második része azt vizsgálta, hogy az egyes résztvevők által rendszeresen elfogyasztott tea mennyisége hatással lehet-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

A szakemberek végül egyesítették a teaivás gyakoriságára vonatkozó adatokat és megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata úgy csökkent, ahogy az egyének rendszeresen fogyasztott teájának mennyisége nőtt.

Bizonyos vegyületek jelenthetik a megoldást

A vizsgálat során azoknál a résztvevőknél, akik napi 1-3 csésze teát ittak, 4 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség. Ám azok az önkéntesek, akik napi 4 vagy több csészével ittak, 17 százalékkal csökkentették a kockázatot.

Ez az arány következetesen megmaradt a nem, a földrajzi elhelyezkedés és az elfogyasztott tea típusától (fekete tea, zöld tea és oolong tea) függetlenül.

A csapat emiatt úgy véli, hogy azok a bizonyos vegyületek, amelyek minden típusú teában jelen vannak, kifejezetten csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a rendszeresen teát fogyasztóknál.

Akad azonban ezeknek a megállapításoknak néhány korlátja.

A különböző teafélékben természetes antioxidánsok találhatók Forrás: pexels.com

Egyrészt a tanulmányban levont módszertant és következtetéseket más kutatók még nem ellenőrizték, másrészt a felhasznált adatok önbevallásos étrendi kérdőíveken alapultak, amelyek kevésbé megbízhatóak, mint a közvetlenül megfigyelt adatok, miközben nem követik részletesen a hosszú távú étkezési szokásokat.

– mutatott rá Li. – Eredményeink azonban egyértelműen azt sugallják, hogy a tea fogyasztása jótékony hatással van a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára, de csak a nagy, legalább napi négy csészényi adag esetén.

Hozzátette: a megfigyeléses jellegű tanulmányt nem lehet és nem is szabad felhasználni annak bizonyítására, hogy a teafogyasztás önmagában csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A most kapott eredmények azonban megbízhatóan bizonyítják, hogy a tea hozzájárulhat ehhez.