Valóban segíthet a bőséges reggeli a fogyásban?

reggeli
Az egészséges reggeli cukor nélküli teából, teljes kiőrlésű kenyérből, sonkából és szalámiból ideális
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek diétás tanácsai közül nem véletlenül váltak a legnépszerűbbé azok, amelyek szerint az étkezések megfelelő időzítése nagyban befolyásolhatja a leadott súlyt. Egy új tanács arra a régóta ismert elméletre épül, miszerint ha fogyni szeretnénk, akkor a legjobb, ha a nap elején „nagyokat eszünk", és minden későbbi étkezést kisebbre veszünk. Az elmélet mögött meghúzódó logika érthető, különös tekintettel az emberi szervezet cirkadián ritmusára, ami szabályozza a legtöbb biológiai funkció napi ritmusát, beleértve az anyagcserét is.
Vágólapra másolva!

Ezen anyagcsereritmusok miatt a tudósok úgy vélik, hogy az étkezések feldolgozásának módja a nap különböző szakaszaiban változik. Ez a kutatási terület nagy lehetőségeket rejt magában az egészségünk javítása tekintetében.

Két korábbi tanulmány már azt sugallta, hogy a nap korai szakaszában több, az este pedig kevesebb kalória fogyasztása segíthet a fogyásban. Egy jelentős, új kutatás azonban azt találta, hogy bár a reggeli és a vacsora relatív mérete befolyásolja a saját bevallásuk szerinti étvágyat, mégsincs hatással az anyagcserére és a testsúly csökkentésre.

A reggeli és a vacsora mérete és az éhségre gyakorolt hatása közötti összefüggés vizsgálata érdekében az Aberdeeni és a Eurreyi Egyetem kutatócsoportja kontrollált analízist végzett egészséges, de túlsúlyos embereken.

A reggeli tényleg segíthet a fogyásban? Forrás:Ács Bori

A résztvevők kétféle diétát kaptak, mindegyiket négy hétig: egy nagy reggelit és egy kis vacsorát, valamint egy kis reggelit egy nagy vacsorával. Az ebédeket ugyanúgy tartották. A tudósok számon tartották, hogy a vizsgálat résztvevői mennyi kalóriát fogyasztanak, mérték az anyagcseréjüket, beleértve azt is, hogy hány kalóriát égettek el.

– mondta Jonathan Johnston, a , Surrey Egyetem kronobiológia és integratív fiziológia professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az energiafelhasználás mértéke magában foglalta az alapanyagcserét, a fizikai aktivitást és a teljes napi energiafelhasználás mérését.

A szakemberek nem találtak különbséget a napi vércukor-, inzulin- és lipidszintekben sem.

– magyarázta Alex Johnstone, az Aberdeeni Egyetem Rowett Intézet táplálkozástudományi kutatója. – Vizsgálatunkban az egyetlen különbség a bevallott éhségérzet és a kapcsolódó tényezők, például az elfogyasztott étel mennyiségének változása volt.

A kronodiéta izgalmas kutatási terület Forrás: Flickr / julajp

A nap folyamán a bőséges reggeli és a kis vacsora étkezési mintája kapcsán a résztvevők kisebb éhségről számoltak be a nap folyamán.

Ez viszont hasznos információ lehet azoknak, akik fogyni szeretnének, mivel segíthet nekik jobban kontrollálni az éhségüket.

A tudósok végül megjegyezték: a kronodiéta izgalmas kutatási terület, és egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az étkezések időzítése fontos szerepet játszhat az egészségünk javításában. Ennek lényege, hogy mindig annyi energiát viszünk be szervezetbe, amennyire szükségünk van.