Több mint ezer éve ilyen luxusbirtokon bulizott az elit

izrael, palota
Ilyen luxuspalotában élt az elit a 7-8. században
Vágólapra másolva!
Az Israel Antiques Authority régészei az iszlám korai szakaszából származó luxusbirtokot tártak fel a dél-izraeli Negev sivatagban található Rahat város új negyedének felépítése során.
Vágólapra másolva!

A régiót korábban az Al-Tayaha törzs (vagy más néven Al-Hezeel klán) uralta: a Negev beduin nép a muszlim hódítások korai éveiben telepedett le a Sínai-félszigeten.

A régészek most egy nagy birtokot találtak a dél-izraeli Negev sivatagban található Rahat város új negyedében,

amelynek központi udvara egy boltíves komplexum és amiben egy három méter mély, sziklába vájt víztartály található, amely a korai iszlám időszakra, a Krisztus utáni 8. és 9. századra datálható.

A birtok négy szárnyat foglal magában, az egyikben egy márvány- és kőpadlóval burkolt előszoba rejtőzik,

falait pedig finoman színezett vörös, sárga, kék és fekete pigmenteket alkalmazó freskókkal díszítették.

A többi helyiség némelyikében gipszpadló és nagy kemencék kaptak helyet a főzéshez, de finom üvegtálak töredékei is előkerültek.

Ilyen luxuspalotában élt az elit a 7-8. században Forrás: Israel Antiquities Authority

– mondta Oren Shmueli, Dr. Elena Kogan-Zehavi és Dr. Noé D. Michael, az ásatások vezetői a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Magas státuszuk és gazdagságuk lehetővé tette számukra, hogy egy luxuskastélyt építsenek, amely lakóhelyként és szórakoztatásként szolgált.

Eli Eskosido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság igazgatója azt is elárulta, hogy az Izraeli Régiségügyi Hatóság és a Beduinok Fejlesztési és Letelepedési Hatósága most közösen tervezi a leletek konzerválását és azok kiállítását a nagyközönség számára.