Különös nyílra bukkantak az olvadó gleccser jegében

nyíl
A felfedezett nyíl a Jotunheimen-hegységben
Vágólapra másolva!
Egy úgynevezett gleccserrégészeti program során egy nyílra bukkantak a szakemberek a norvég hegyekben. A projekt egy megolvadt jégfoltra összpontosít a Jotunheimen-hegységben, ahol a csapat egy sértetlen vas nyílhegyű, jó állapotban megőrzött nyilat talált, röviddel azután, hogy megérkezett az 1750 méteres tengerszint feletti magasságban lévő alaptáborba.
Vágólapra másolva!

A különös nyíl körülbelül 1500 éves és feltehetősen a norvég vaskor idejéből származik. A kutatók a jégmező alsó szélén, a nagyobb kövek között összetört szikladarabok között fedezték fel. A gleccserrégészeti program (Glacier Archaeology Program) csapata úgy véli, hogy a nyíl valószínűleg elveszett, miközben az olvadékvíz lerakódásokat okozott a lejtőn, ami betemette. Az évszázadok során azóta többször is a felszínre kerülhetett az olvadó jég miatt, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Erre utal a hajlítás hiánya, az uszony alakú aerodinamikai stabilizáció, amely akkoriban általában tollból vagy kéregből készült. A szakemberek inak és kátrány jelenlétét is azonosították, de ez rossz állapotban maradt fenn.

A nyíl a vége felé elkeskenyedik, a nyakrészét pedig láthatóan megvastagították, feltehetően az íjhúrhoz való kapcsolódás miatt.

A felfedezett nyíl a Jotunheimen-hegységben Forrás: Glacier Archaeology Program

A kátrány maradványai a nyílvesszőre ragadhattak, a szál lenyomata még mindig látható.

A csapat egy másik nyilat is felfedezett már a Jotunheimen-hegységben az év elején, amely körülbelül 1700 éves lehet. Ezt az eszközt a vas nyílhegyével, az inas burkolásával és az aerodinamikus tollhajlításával együtt találták meg.

A most is zajló projekt során a szakemberek további felfedezéseket is tettek az olvadó jégfoltokkal kapcsolatban:

  • ősi sílécek eddig legjobb állapotban megőrzött példányai az őskorból;
  • egy bronzkori cipő;
  • valamint egy elveszett viking települést, amely szánkókat, elhullott állatokat, ruhákat és háztartási cikkeket rejtett.