Itt épült a négy elveszett ókori egyiptomi naptemplom egyike

naptemplom
A feltételezett naptemplom területén felfedezett edénytöredékek
Vágólapra másolva!
A Kairótól délre, az egyiptomi Szakkara mellett fekvő Abu-szírban feltárást végző régészek felfedezték a négy elveszett ókori egyiptomi „naptemplom" egyikének romjait. Abu-szírt az óbirodalom korszakának nekropoliszaként aposztrofálták, amely az ókori egyiptomi főváros, Memphis egyik fő temetőjeként szolgált.
Vágólapra másolva!

Abu-szír az ókori Egyiptomban Memphisz egyik nekropolisza volt Per-Uszir néven, amelynek jelentése „Ozirisz háza". A régészeti helyszín összesen 14 királyi piramisból, masztabából (ókori Egyiptom építészetének egyik sírtípusa, jelentése pad) és sírból áll, amelyek az 5. dinasztia idejéből származnak, tehát a Krisztus előtt 25. század elejétől a Krisztus előtt 24. század közepéig épültek.

Az ásatásokat egy lengyel és olasz régészeti misszió végezte az V. dinasztia 6. uralkodójának, Niuszerré fáraó templomában, aki 24–35 évig uralkodhatott.

A templom előtti rétegekben a csapat bizonyítékokat talált egy vályogtégla épületre és kvarctömbökre, amelyek az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium tisztviselői szerint a négy elveszett naptemplom egyikének maradványai lehetnek.

A feltételezések szerint összesen hat naptemplom épült, de eddig csak kettőt tártak fel.

A naptemplomokat az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb istenségének, Rének szentelték, aki a nap, a királyok és az ég istene és akit gyakran sólyomként ábrázolnak. Az ókori egyiptomiak szemében a Nap volt a teremtés szimbóluma, amit Ré isten személyesített meg.

A feltételezett naptemplom területén felfedezett edénytöredékek Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities

A régészek már több elméletet is megfogalmaznak a naptemplomok rendeltetéséről, mivel úgy tűnik, hogy tervezésüknek több célja lehetett, mint „szimpla" királyi temetkezés. Valószínűleg a királyok kultikus imádatának részeinek számítottak.

– áll az Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium által a felfedezésről kiadott sajtóközleményben, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz.

Az ásatások során kerámiaedényeket, sörös edényeket és vörös peremű edényeket is találtak, amelyeket valószínűleg templomi rituálékhoz és szertartásokhoz használtak.