Ezt tegyük, ha vadító izmokat akarunk építeni

„Belenéztem a tükörbe és undorodtam magamtól!” – amikor az ártalmatlan kondizás veszélyes függőséggé válik súlyzó testedzés izom testépítés dr. life
Vágólapra másolva!
A testmozgás egyértelműen jót tesz a testünknek és a lelkünknek, ám ha látványos eredményeket akarunk elérni, nem mindegy, hogyan edzünk. A leghatékonyabb edzéstervet keresték a tudósok, és kiderült, nem kell megszakadnunk ahhoz, hogy látványos fejlődést érjünk el.
Vágólapra másolva!

A most közölt legújabb tanulmány azt mutatja, hogy a legfontosabb az edzés rendszeressége, az időtartam nem befolyásolja annyira az izomnövekedést, legalábbis a súlyzókkal végzett erőnléti edzések esetében - írja a Science Alert.

A kutatók 36 önkéntes edzési szokásainak elemzése során megállapították, hogy a naponta végzett rövidebb, de intenzív edzések nagyobb izomerőt eredményeztek, mint a ritkábban végzett, hosszabb gyakorlatok.

- mondja Ken Nosaka, az ausztráliai Edith Cowan Egyetem sporttudománnyal foglalkozó professzora.

A résztvevőket három csoportra osztották, akiknek négy héten keresztül nehéz súlyzókkal bicepszgyakorlatokat kellett végezniük. Az első csoport napi hat ismétlést végzett a hét öt napján, az második csoport ugyanezt a heti 30 ismétlést végezte, de mindet egy napra sűrítette, a harmadik csoport pedig csak hat ismétlést végzett a hét egyetlen napján.

A legeredménytelenebb természetesen ez utóbbi csoport volt, sem az izomerejük, sem az izomtömegük nem növekedett. A másik két csoportban ugyanolyan mértékben nőtt az izomvastagság, ám a sűrűn, rövidebb ideig edzők izomereje átlagosan 10 százalékkal magasabb volt, mint az edzést egyetlen napba sűrítőknek.

Forrás: Thinkstock

A kutatós csak egy gyakorlattípust vizsgáltak, de az eredmény valószínűleg más típusú edzésekre is alkalmazható. A fő üzenet az, hogy nem kell az egész napot az edzőteremben tölteni, ha eredményeket akarunk – a rövidebb, de intenzív gyakorlatok elegendőek, és bűntudat nélkül tarthatunk heti két pihenőnapot. Ez utóbbira mindenképpen szükségünk van, hiszen az izmok a pihenés alatt regenerálódnak és fejlődnek.

A rendszeres testmozgás nem csak a testépítőknek fontos: az izomtömeg csökkenése számos különböző betegséggel és egészségügyi problémával függ össze, ideértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot, a demenciát, a kettes típusú cukorbetegséget és a mozgásszervi problémákat.