Baktériumölő fehérjékkel fejleszthetnek hatékonyabb gyógyszereket

baktérium
Egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben
Vágólapra másolva!
Az immunrendszerben található baktériumölő fehérjék egy csoportja kulcsfontosságú lehet bizonyos fertőzőbetegségek felszámolásában hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésével - közölte az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) .
Vágólapra másolva!

Az ANU kutatócsoportja kimutatta, hogy a guanilátmegkötő fehérjék (GBP) képesek közvetlenül megkötni, és elpusztítani bizonyos baktériumtípusokat. A kutatók úgy gondolják, a fehérjéket felhasználhatják új gyógyszerek kifejlesztésére, illetve már meglévő antibiotikumokkal kombinálva bizonyos fertőzőbetegségek, köztük az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés kezelésére.

Feng Shouya, a tanulmány vezető szerzője elmondta: a GBP-k működési elve az, hogy "feltörik", majd elpusztítják a baktériumokat, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy fejsze hasítja ketté a fát.

- mondta a kutató.

Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antimikrobiális rezisztencia a világ egyik legégetőbb egészségügyi problémája. A gyógyszerrezisztens betegségekben jelenleg évente mintegy 700 000-en veszítik életüket, és ez a szám 2050-ig akár 10 millióra is emelkedhet.

(MTI/Hszinhua)