Soha nem látott bizarr lény tűnt fel a mélytenger sötétjében - videó

tengeritoll
A Csendes-óceán aljzatán közel 3000 méter mélyen felfedezett bizarr élőlény
Vágólapra másolva!
Óriási, különleges csápokkal rendelkező lényt fedeztek fel a Csendes-óceán mélytengeri aljzatán, a Hawaii-szigetek térségében. A pacifikus régióban eddig még soha sem észlelt furcsa csalánozó a tengerbiológusok szerint  a tudomány számára valószínűleg egy eddig ismeretlen új faj lehet.
Vágólapra másolva!

Kísérteties, soha nem látott lény bukkant fel a fényszóró fénykévéjében

A mélytengeri kutatásokra szakosodott Ocean Exploration Trust nonprofit tudományos szervezet szaktudósai az E/V Nautilus oceanográfiai kutatóhajóról mélybe eresztett távvezérlésű merülőeszközzel vizsgálták az óceáni aljzatot a Hawaii-szigetek térségében.

Az E/V Nautilus oceanográfiai kutatóhajó Forrás: oceanexplorer.noaa.gov

A vízalatti televíziós kamerával felszerelt ROV automata merülőeszköz július 7-én 2 994 méteres mélységben érte el az óceáni aljzatot, egy nem sokkal korábban felfedezett fenékhegy közelében, a Johnston-atolltól ésazkra fekvő védett tengeri területen. A ROV fényszórói ekkor egy különleges, addig még soha nem látott élőlényt világítottak meg.Az erről készített videó lentebb begyazva tekinthető meg.

A lény egy nagyjából két méter hosszú nyéllel kapaszkodott a mélytengeri fenéksíkság aljzatába, amelynek a végén egy tüskés virágra emlékeztető, mintegy 40 cm hosszú tapogatókoszorú ült. A ROV fénykörének határán egy másik ehhez hasonló élőlényt is felfedeztek a kutatók. A felvételek első analízise után arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy a lény a csalánozók törzsébe tartozó (Cnidaria) tengeritoll-féle lehet.

A Csendes-óceán aljzatán közel 3000 méter mélyen felfedezett bizarr élőlény Forrás: Ocean Exploration Trust/E/V Nautilus

A felfedezést az teszi igazán különlegessé,

hogy eddig még egyszer sem sikerült tengeritollat megfigyelni a Csendes-óceánon,

e taxont kizárólag csak az Atlanti-, és az Indiai-óceán mélyéről ismerték a tengerbiológusok. Eleinte a Solumbellula monocephalus tudományos nevű fajjal azonosították, de most már sokkal valószínűbb, hogy a tudomány számára eddig ismeretlen új fajt fedezett fel az expedíció.

A korallok rokonai ezek a furcsa mélytenger-lakók

Steve Auscavitch, az expedíció vezető kutatója, a Bostoni Egyetem mélytengeri élőlényekre szakosodott biológusa és posztdoktori tudósa "lenyűgözőnek" nevezte a látványt. "Időről időre találkozunk olyasmivel, amire soha nem számítottunk, és gyakran ezek bizonyulnak a legfontosabb megfigyeléseknek" – nyilatkozta Steve Auscavitch a Live Science tudományos hírportálnak.

Steve Auscavitch (a képen középen, fehér pólóban) az expedíció vezető kutatója Forrás: Picasa

Hozzátette: "Már az expedíció végéhez közeledtünk,amikor a mélyben felfedeztük a két tengeritollat. A videón is megörökített lény hatalmas volt, valószínűleg akkora vagy nagyobb, mint a Hercules, vagyis a ROV-unk. Amikor megláttam ezt a csodálatos tengeritollat a videón, pontosan tudtam, mi lehet ez" -mondta el az expedíció vezető kutatója.

A meghatározás bizonyosságáért Auscavitch a parton lévő tengerbiológusok véleményét is kikérte,

akik megerősítették, hogy valóban egy tengeritollról, a korallok rokonáról van szó. Az állat lenyűgöző mérete alapján Auscavitch azt feltételezi, hogy már meglehetősen öreg példány lehet, de a tudós nem tudott konkrét kormeghatározást adni.

A Csendes-óceánon felfedezett tengeritoll tapogatókoszorújáról késíztett közeli kép Forrás: Ocean Exploration Trust/E/V Nautilus

(A tengeritollak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget és több mint egy évtizedig is élhetnek.) Érdekes módon a csapat felfedezésére néhány hónappal azt követően került sor, hogy spanyol tudósok idén februárban az Invertebrate Systematics szaklapban publikált tanulmányukban a tengeritollak két új nemzetségét írták le, a Pseudumbellula és a Solumbellula genust, amelyek közül az utóbbihoz tartozhat a most felfedezett új faj.

A tengeritollak a sekélyebb vizektől a nagy óceáni mélységekig több zónában is előfordulnak Forrás: Picasa

A tengeritollak olyan csalánozók, amelyek a virágállatok osztályán (Anthozoa) , illetve a nyolcosztatú virágállatok alosztályán (Octocorallia) belül önálló rendet alkotnak. Ezt a mélytengeri csoportot először 1865-ben Verrill írta le, jelenleg a tengeritollak 15 családját ismeri a tudomány.