Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Döbbenetes, idegen szerkezetet találtak egy Földbe csapódott meteoritban

Meteor falling towards city nobody no-one outdoors astrological astronomical artwork digitally generated 3d three dimensional 3 action danger threats risk outer space falling urban scene cgi Horizontal ASTROLOGY ASTRONOMY ILLUSTRATION CITY METEORITE
Egy város felé közeledő meteor illusztrációja
Vágólapra másolva!
Egy ősi meteorit belsejében lévő gyémántok tanulmányozása során a tudósok egy olyan különös, egymásba fonódó mikroszkopikus struktúrát találtak, amelyet eddig még soha nem láttak.
Vágólapra másolva!

A szerkezet, amely a grafit és a gyémánt egymásba illeszkedő formája, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, és a kutatók szerint egy napon használható lehet majd szupergyors töltők és új típusú elektronika fejlesztésére - írja a Live Science cikke.

A gyémántstruktúrák a Canyon Diablo nevű meteorit belsejébe záródtak, amely 50 000 évvel ezelőtt csapódott a Földbe, és amelyet először 1891-ben fedeztek fel Arizonában. Az ebben a meteoritban lévő gyémántok nem olyanok, mint amilyeneket a legtöbb ember ismer.

A legtöbb ismert gyémánt körülbelül 150 kilométerre a Föld felszíne alatt keletkezett, ahol a hőmérséklet 1093 Celsius-fok fölé emelkedik. A gyémántoknak a szénatomjai kocka alakba rendeződnek.

Ezzel szemben a Canyon Diablo meteoritban található gyémántokat lonsdaleitnek nevezik, és hatszögletű kristályszerkezetűek. Ezek a gyémántok csak rendkívül magas nyomáson és hőmérsékleten tudnak kialakulni. Bár laboratóriumban sikerült már létrehozni lonsdaleitet, természetes körülmények között akkor jönnek létre, ha aszteroida csapódik a Földbe.

A vizsgált meteorit Forrás: Terryfic3D

A meteoritban lévő lonsdaleit vizsgálata során a kutatók valami furcsát találtak. Az általuk várt tiszta hatszögletű struktúrák helyett a kutatók egy másik szénalapú anyag, a grafén növekedését látták, amely a gyémántba illeszkedik.

Ezeket a kinövéseket diafitoknak nevezik, és a meteorit belsejében különösen érdekes réteges mintázatot alkotnak.

E rétegek nem illeszkednek tökéletesen egymáshoz.

A diafitok megtalálása a meteoritból származó lonsdaleitben azt sugallja, hogy ez az anyag más széntartalmú anyagokban is megtalálható, ami azt jelenti, hogy könnyen felhasználható nyersanyagként. A felfedezés a kutatóknak jobb képet ad a szerkezet kialakulásához szükséges nyomásról és hőmérsékletről is, így mesterséges előállításuk is hatékonyabbá válhat.

A teljes tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről