Bioárammal működő művégtagot adaptálnak hazánkban

művégtag
A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, így életminősége is jelentős mértékben javulhat
Vágólapra másolva!
Már-már science fiction filmekbe illő alkarprotézis adaptálásával ismerkedhettek meg a Zala megyei Szent Rafael Kórház munkatársai – számolt be a hírről a közösségi médiában a zalaegerszegi kórház.
Vágólapra másolva!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Központi Fizioterápiás Osztályának négy gyógytornásza és egy ergoterapeutája számára lehetőség nyílt a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikáján egy új fejlesztésű bioárammal működő protézis adaptációjának megismerésére. A zalai kórház közösségi oldala szerint a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika igazgatóhelyettese Dr. Patczai Balázs meghívására, a kllinikán dolgozó fizioterapeutákkal közös szakmai konzultáción és gyakorlati bemutatón vettek részt.

A baleseti sérülésből adódó végtaghiány esetében jelenleg három végtagpótlási lehetőség áll rendelkezésre.

A legélethűbb kozmetikai protézis csupán esztétikai funkciót képvisel a beteg számára. A mechanikus végtagprotézissel már kivitelezhetőek bizonyos alapfunkciók, de a megszokott életvitelt jelentős mértékben korlátozva tudja folytatni a páciens. Ezeket a protéziseket a társadalombiztosítás alanyi jogon finanszírozza.

A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, így életminősége is jelentős mértékben javulhat Forrás: Zala megyei Szent Rafael Kórház

A harmadik változat a bioelektromos protézis, mely egyedi engedélyeztetéssel válik elérhetővé.

A 16 féle funkció kivitelezére képes protézis külleme futurisztikus, robotkézhez hasonló megjelenésű, amit a fiatal páciensek kedvelnek. Kérésre azonban esztétikai borítást is kaphat a pótolt végtag.
A különböző fogástípusok egy gomb segítségével kapcsolhatók át, az erőfogást képviselő ökölbeszorított kéz, majd nyújtott ujjak funkciójától a precíziós fogásokat képviselő különböző típusú ujjbegyfogásokig. Az ujjak külön is működtethetőek, a fogás erőssége állítható.

Az alkarprotézis az amputáció után, a seb teljes gyógyulását követően helyezhető fel a végtagcsonkra.

Az egyedi engedélyezés előtt, betanítási folyamat során mérik fel a beteg alkalmasságát a segédeszköz használatára. A fogástípusok sokfélesége rengeteg önellátási, munka- és szabadidős tevékenység kivitelezését teszi lehetővé, úgy, mint a tojás megfogása a konyhai munkafolyamatokban, az öltözködés, vagy akár könnyebb súlyú tárgyak megemelése, az irodai munka során az írástevékenység megvalósulása, autóvezetés a szükséges átalakításokkal.

A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, melynek eredményeként életminősége jelentős mértékben javul, mellőzve a kiszolgáltatottság érzést.

A fenti alkarprotézis adaptálását egy Zalaegerszegen élő fiatal férfi számára tervezik, akinek rehabilitációs folyamatába kórházunk fizioterapeutáit is bevonják. Így - a traumatológiai ellátás mellett - egy újabb szakmai együttműködés valósulhatott meg a Pécsi Tudomány Egyetem és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház között.