Itt rejtőzött a francia haditengerészet 74 ágyús hajója

HMS Invincible
Az Invincible elfoglalása idején egyetlen 74 ágyús hajó sem volt a Királyi Haditengerészetben
Vágólapra másolva!
A Bournemouth Egyetem víz alatti régészeiből álló csapat feltárta a HMS Invincible csatacirkáló kormányát. Az Invinciblet 1744-ben a franciák építették, a britek pedig 1747. május 3-án foglalták el, maradványai történelmi és régészeti szempontból is rendkívül jelentősek.
Vágólapra másolva!

A HMS Invincible (magyar "legyőzhetetlen") a francia haditengerészet 74 ágyús hajója volt, amit Pierre Morineau tervezett: 1744-ben bocsátották vízre a franciaországi Charente folyó partján. Az osztrák örökösödési háború alatt (1747. május 14.) a Finisterre-foknál lezajlott első csatában Invincible kereskedelmi hajókból álló konvojt kísért, amikor a brit csatorna 16 hajóból álló flotta megpillantotta, és üldözőbe vették.

Az Invincible megtámadta a brit hajókat, hogy esélyt adjon a konvojnak a menekülésre, és egyedül hat brit hadihajóval harcolt.

Végül – amikor a legénységének nagy része meghalt vagy megsebesült – megadta magát. A vereség után a francia parancsnok, Saint-Georges átnyújtotta a kardját George Anson brit admirálisnak.

Az Invincible egyike volt az első triónak az új és hosszabb típusú 74 ágyús hajókból Forrás: Wikimedia Commons/ John Hood

Az Invincible 1757-ben indult útnak Louisbourg-ba (a mai Új-Skóciába), ám egy sor végzetes esemény után elsüllyedt valahol a Wight-szigetek környékén, miután nekiütközött egy homokpadnak. A hajó a ezután még három napig függőlegesen maradt, így a legénység biztonságosan menekülhetett. A roncs ma a Historic England szervezet által kezelt védett.

A helyét egy halász fedezte fel véletlenül 1979-ben, és a roncsok védelméről szóló törvény 1980. szeptember 30-án jelölte ki.

A Bournemouth Egyetem és a Marine Archaeology Sea Trust régészei, illetve búvárai még 2017-ben kezdték meg a feltárását, ám a kormánylapátot akkor nem találták meg. A szakemberek arra gondoltak, hogy az valahogyan elválhatott a fő tattól és elúszott, amikor a hajó zátonyra futott.

– mondta Dr. Dan Pascoe, a Bournemouth Egyetem régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Azóta a homok természetes eróziója több titkát is felfedte, és búváraink végre meg tudták állapítani, hol rejtőzhet a kirakós hiányzó darabja.

Az Invincible elfoglalása idején egyetlen 74 ágyús hajó sem volt a Királyi Haditengerészetben Forrás: Wikimedia Commons/Richard Short /John Boydell

A kormányrúd továbbra is egy darabból áll, és felülről lefelé több mint 11 méter. Noha jó állapotban van,

a régészek mégis attól tartanak, hogy az elemeknek való kitettség a romlását okozhatta, ezért most megpróbálják helyreállítani és megóvni.

Dr. Pascoe elárulta, hogy rövid távon homokzsákokkal védik meg a további eróziótól, majd hosszabb távon a csapat megvizsgálja, hogyan hozható biztonságosan a felszínre.