Itt indulhat vidéken elsőként a hazai robotsebészeti program

robotsebészet
A Cambridgeben készült Versius robotsebészeti rendszer.
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ támogatást kapott sebészeti robot vásárlására – tájékoztatta az egyetem szerkesztőségünket. Az első műtétekre még ebben az évben sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

Az egyetem még februárban kezdte meg a tárgyalásos közbeszerzési eljárást a szállító céggel, amit a támogatási szerződés aláírását követően zárnak, így az első műtétekre még ebben az évben sor kerülhet.

– tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem. – Ezzel a vidéki egyetemek közül elsőként Pécsett jöhet létre a hazai robotsebészeti program újabb bázisa.

A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük.

A robotsebészet ma már nem utópia Forrás/Illusztráció: BBC

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhatott el a komplex robotsebészeti program kiterjesztve az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is.

Ahogy arról szerkesztőségünk is beszámolt, az országban elsőként végeztek robotasszisztált epehólyagműtétet a Semmelweis Egyetemen május 24-én. Ahogy az orvosok közölték, a 68 éves nő a műtétet követő második napon elhagyhatta a klinikát, jól van.

A közlemény akkor vázolta: "a rendszer három fő részből áll: a beteggel a robot négy karja érintkezik, az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, amelyet pedálokkal és joystickhoz hasonló karokkal irányít. A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és legalább tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. A Da Vinci rendszer harmadik pillére az úgynevezett torony, amely tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek és például a vérzést csillapítják".