Hogy maradnak az óriási madárrajok olyan szoros formációkban?

seregélyraj, seregélyek
Vágólapra másolva!
Kevés látványosabb - vagy megdöbbentőbb -dolog van, mint a magasban, az égen egy nagy szinkronizált táncban kavargó madárraj. Most a kutatók megfejtették, hogy a madarak hogyan képesek olyan szorosan repülni anélkül, hogy összeütköznének. 
Vágólapra másolva!

A kutatók a seregélyekre (Sturnus vulgaris) fókuszáltak, amelyek általában igen nagy, népes rajokban repülnek. Addig vizsgáltak különböző modelleket, míg találtak egy olyat, amelyennek a virtuális madarai valódi madarakként viselkedtek.

A feladat az volt, hogy kiszámolják, milyen méretű rajok képesek fenntartani bizonyos sebességet

még ha az ezeket alkotó egyedek egymáshoz képest gyorsabban vagy lassabban repülnek.

A fekete gallérú seregély épp egy ázsiai koel fiókát etet Forrás: Wikimedia Commons/Yifei He

A titok az, számolt be május 10-én a csapat a Nature Communications magazinban, hogy létezik egy „marginális sebességkontroll": azok a madarak, amelyek 8-18 m/s sebességgel repülnek, könnyedén lelassulnak, vagy felgyorsulnak, hogy lépést tartsanak a hozzájuk közeli rajtársakkal. De nem változtatnak sokat a sebességen, mert ez a raj felbomlásához vezethetne.

A seregélyek időnként rendkívül népes rajokba állnak össze Forrás: Wikimedia Commons/Garry Knight

Ez a viselkedés segít azt biztosítani, hogy az állatok lépést tartsanak egymással úgy, hogy soha nem lassulnak le - vagy gyorsulnak fel – annyira, hogy az együtt való repülés lehetetlenné váljon.

seregélyraj, seregélyek Forrás: https://www.science.org/content/article/how-do-giant-flocks-birds-stay-such-tight-formations

Ezek a sebességellenőrzések azt is segítenek megmagyarázni, hogy miért minden seregélyraj átlagsebessége kb. 12 m/s - mondják a kutatók. Megjegyzik, hogy más madárfajok, amelyek rajokat formálnak, valószínűleg hasonló stratégiát alkalmaznak, és hogy

a marginális sebességkontroll szerepet játszhat mindenféle kollektív viselkedésben

a különféle biológiai rendszerekben, legyen ez a baktériumok mozgása, sejtek csoportosulása, rovarrajok, vagy akár a gerincesek csordái.

Tibeti antilopok. Az úgynevezett marginális sebesség kontroll más nagy rajokban élő állatok mozgását is jobban megérthetővé teszi Forrás: WWF/Ronald Petocz

Az ezeket a koordinált mozgásokat irányító elvek egy nap lehet, hogy segítenek a mérnököknek előállni olyan drónokat is, amelyek egyidejűségben dolgoznak más robotokkal.

(Forrás: American Association fot the Advancement of Science)

Az alábbi két videó seregélyrajok röptét mutatja.