Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Különös kőóriásokat fedeztek fel a régészek

kőóriás
A hatalmas kőóriások legtöbbjét sírok közelében találták
Vágólapra másolva!
Háromezer éves kőóriásokra bukkantak a régészek a szardíniai Mont'e Prama nekropoliszon. A hely a Mont'e Prama lejtőin található, innen kapta a nevét. a paralelepipedon (olyan hat lap által határolt térbeli geometriai alakzat, amelynek minden oldallapja paralelogramma) és a szerpentin alakú komplexumra tagolt dombon egy „nuraghe" típusú erődítmény is tornyosul.
Vágólapra másolva!

A korábbi ásatások során a szakemberek már találtak olyan kőszobrokat, amelyeket a nuragiai civilizáció alkotott; ez a kultúra a bronzkortól a római korig alakult ki és élt Szardínián. A „nuraghe" pedig a sziget minden részén épült nagy torony-erőd építményekről kapta a nevét.

A civilizáció nevéhez fűződik az úgynevezett Óriássírok megépítése is, amely több mint 800 óriás megalitikus galériás sírból álló gyűjtemény, „lap típusú" vagy „tömb típusú" alakzatban.

A hatalmas kőóriások legtöbbjét sírok közelében találták Forrás: Shutterstock/Alice Agus

A legutóbbi ásatások során a kutatók két Mont'e Prama kőóriást találtak, amelyek egyfajta bokszolókat ábrázolnak, és pajzzsal vannak felfegyverkezve. A felfedezés kiegészíti további több mint harminc bokszoló, birkózó, harcos és íjász szobrok csoportját, amelyeket még korábban, 1974-ben ástak fel Cabras közelében, Oristano tartományban.

– mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Két új „ékszer" növeli ennek a szoborcsoportnak a titokzatos varázsát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről