Országos Ürgelajstromra várják önkéntesek jelentkezését

ürge, Spermophilus citellus
Vágólapra másolva!
Egy komoly, ám nem különösebben megterhelő terepi felméréshez keres lelkes önkénteseket a Herman Ottó Intézet által koordinált Vadonleső Program. Most bárki, előismeretek nélkül is bekapcsolódhat a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe egy önkéntesek számára készült okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás segítségével!
Vágólapra másolva!

A felmérő akció a Vadonleső Program kereteiben a Föld Napja hetében zajlik 2022. április 18-24. között. Az applikáció, ami egyelőre csak Android rendszerű telefonokra érhető el, az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton.

A terepi munkához először is az önkéntessel előzetesen egyeztetett, a számára lehető legkönnyebben elérhető ürgés helyszínre segít majd eljutni az alkalmazás. A helyszínen összesen 1,5-2 km hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyukszámlálást kell egyénileg, vagy kis csoportokban elvégezni, amely nagyjából 1-1,5 órás elfoglaltságot jelent.

Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/orszagos-urgelajstromra-varjak-onkentesek-jelentkezeset-356

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, április 15-ig jelentkezzen az urgemonitorozas@vadonleső.hu címen. A jelentkezéskor működő e-mail címet és azt a tartózkodási helyet kell a megjelölni, amelynek közelében szeretné a felmérést elvégezni. A jelentkezők részletes tájékoztatást és minden felmerülő kérdésükre válaszokat is kapnak majd a szervezőkről.

Az Országos Ürgelajstrom izgalmas kihívás a résztvevőknek, az ürgék állományváltozásának hosszú távú nyomon követését végző szakembereknek pedig óriási segítség!

Az ürge (Spermophilus citellus) a rágcsálók (Rodentia) rendjébe tartozó, 22-24 cm hosszú, karcsú testű, 7 cm farokhosszúságú állat. Fülei aprók, bundája hátán világos pontokkal tarkított sárgásszürke alapszínű, a hasoldalon rozsdasárga, míg a nyaknál fehér. Mellső végtagjai satnyábbak a hátsóknál.

Nyílt, rövidfüvű területek lakója.

A nappal aktív állat veszély esetén felegyenesedve jellegzetes füttyöt hallat, mely felhívja fajtársai figyelmét a közelgő ellenségre.

Más emlőssel nehezen összetéveszthető, könnyen felismerhető faj. Jelenlétét a 4-5 cm átmérőjű ürgelyukak felfedezésével is valószínűsíthetjük.

Az ürge élettevékenységében szigorú menetrendet követ az év során. Kora tavasszal a nagyobb termetű hímek jelennek meg először a felszínen. Miután megvívták párviadalaikat a legjobb területekért, végre a nőstények is előkerülnek. A párzási időszakot követően a nőstények fészket építenek a járatrendszer egy védett kamrájában. A vemhességi időszak, az ellés és a szoptatás június végén zárul le, a fiatalok ekkor kezdenek önállósulni. Ilyenkor kisebb csoportokat is láthatunk a felszínen együtt mozogni.

Kotorék nyílik a csipkebokor tövében. aki ürgét akar számolni, leghelyesebb, ha azok szép kerek nyílású, majd függőleges lefutású föld alatti járatainak lyukait számlálja meg. Mert az ürge hol fenn van a felszínen, hol lent lapul a talpunk alatt (kis képzavarral mondhatjuk, hogy „talpunk alatt fütyül az ürge”), de a lyukakat a figyelmes szemlélő biztosan számba tudja venni. A szakemberek ugyanis egy ürge egyedhez 3-6 lyukat valószínűsítenek. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/szep-almokat

A hímek a párzást követően már nem foglalkoznak fajtársaikkal és területet sem védenek, ilyenkor már a táplálkozás köti le idejük nagy részét. A nőstények és a fiatalok csak nyár közepén kezdhetik meg a téli álomhoz szükséges zsírkészletek felhalmozását. Ebből adódik a téli álomra vonulás ütemezése is: a nagy, kifejlett hímek már augusztus közepén elvonulhatnak lezárt üregeik mélyére, a felnőtt nőstények szeptemberben jutnak olyan állapotba, hogy ezt megtehessék, míg fiatal állatokat akár még október vége felé is megfigyelhetünk a felszínen.

Közönséges ürge (Spermophilus citellus). Az ürgék állományai az ember tájátalakítótevékenységének következtében sajnos meglehetősen elszigetelődnek, így világviszonylatban a természetvédelmi helyzetük aggasztónak nevezhető, Magyarországon azonban egyelőre viszonylag jelentős nagy egyedszámú állományait találjuk. Európa ürgéinek törzsállománya hazánkban él, megóvásuk a mi feladatunk! Fotó: dr. Takács András Attila Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/urgesors-es-urgeles

A téli álom során az ürge életműködései egészen lelassulnak, testhőmérséklete a környezet hőmérsékletére esik vissza, mely abban a mélységben a föld alatt sosem éri el a fagypontot. Szélsőséges esetben azonban már mértek kevéssel fagypont alatti testhőmérsékletet is, mely nem okozott az állatnak maradandó károsodást!

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park: https://www.knp.hu, Vadonleső: https://xn--vadonles-8sb.hu)

Az alábbi videón ürge látható a Bükkalján: