Feltárul a vámpírdenevérek véres titka

vámpírdenevér
Vágólapra másolva!
Kutatók kiderítették, hogyan képes a vámpírdenevér pusztán vérivással fedezni az energiaszükségleteit, és életben maradni.
Vágólapra másolva!

A szakértők a rőt vérszopó denevér (Desmodus rotundus) genetikai állományát vetették össze 26 másik denevérfajéval. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vérszívó emlősökben nem működik 13 olyan gén, ami a többi denevérfajban megfelelően funkcionál.

Ez a genetikai hiányosság azonban lehetővé tette a vérszopó denevérek számára, hogy hasznosítani tudják a zsírokban és szénhidrátokban szegény, de vasban és fehérjében gazdag vért

– írja a Phys.org a Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

vámpírdenevér Forrás: Leemage

A vérszopó denevérek Közép- és Dél-Amerikában élnek. A tanulmány szerzői szerint valóságos Drakulák. Testük 8 centiméter hosszú, szárnyfesztávjuk eléri a 18 centimétert. Áldozataik főként haszonállatok, és éjszakai életmódot folytatnak.

A legtöbb emlős nem tudna ilyen alacsony kalóriatartalmú vérdiétán életben maradni. Az 1400 különböző denevérfaj közül mindössze 3 képes erre. A többi rovarokkal, gyümölcsökkel, nektárral, virágporral, esetleg hússal (kisebb békákkal, halakkal) táplálkozik.

– mondta Hannah Kim Frank, a Tulane University denevérszakértője, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

– tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons

Az alacsony kalóriatartalmú étrendnek ugyanakkor megvan a hátránya is: a vérszívó denevéreknek állandóan enniük kell, ha nem akarnak éhezni. Megfigyelték, hogy a jóllakott példányok szükség esetén képesek felöklendezni a táplálékot, hogy azt megosszák éhező társaikkal. A vámpírdenevérek emlékeznek rá, ki segített nekik a múltban, ez a képesség pedig egészen komplex és meglepő szociális kapcsolatrendszerre utal.

Nem csupán egyes denevérfajok táplálkoznak vérrel, a legismertebb vérszívók között ott találjuk a szúnyogokat, poloskákat, piócákat és bolhákat is.