Elárverezik a Fehér Ház híres festményét

Washington
Emanuel Gottlieb Leutze 1851-ben megfestett híres képe Washington átkeléséről
Vágólapra másolva!
Elárverezik a Washington átkel a Delaware folyón című híres festményt, amely évtizedekig díszítette a Fehér Házat; a Christie's aukciósház 20 millió dollár körüli leütési árat vár érte.
Vágólapra másolva!

Három példány is készült a híres festményből

A német származású amerikai festő, Emanuel Gottlieb Leutze 1851-ben festett, történelmi témájú olajképe az 1970-es évektől 2014-ig lógott az amerikai elnöki hivatal falán.

A mű alkotója, Emauel Gottlieb Leutze német festő fotográfiája az 1850-es évekből Forrás: Wikimedia Commons/ William Kurtz

Leutze három változatban festette meg, amint George Washington, az Egyesült Államok leendő első elnöke 1776 karácsony este az amerikai forradalom egyik sorsdöntő eseményeként csapatai élén átkel a Delaware folyón, hogy rajtaüssön a túlsó parton megbúvó gyalogságon.

Emanuel Gottlieb Leutze 1851-ben megfestett híres képe Washington átkeléséről Forrás: Wikimedia Commons/The Metropolitan Museum of Art

A három változatból az első elpusztult

egy második világháborús németországi légitámadásban. A második egy monumentális, 3,78-szor 8,48 méteres kép, amely a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum amerikai szárnyának központi eleme.

2014-ig fügött a Fehér Ház elnöki szalonjában

A május 12-i árverésen a harmadik, 0,9 x 1,8 méteres változatot bocsátják áruba, amely évtizedekig a Fehér Ház falát díszítette, többnyire az elnöki szárny fogadótermében.

A Fehér Ház látképe Forrás: AFP/2020 Getty Images/Samuel Corum

"Leutze, a német születésű amerikai bevándorló a rabszolgaság intézményének elszánt ellenfele volt, és ezen a híres festményén szándékosan szerepeltet különféle alakokat, akik az amerikai nemzetet létrehozó olvasztótégelyt alkotják" - mondta Paige Kestenman, az aukciósház szakértője. A katonák között látható például egy afroamerikai, egy másik jellegzetes skót fejfedőt visel, mások őslakos mivoltuk jeleként mokaszint vagy szarvasbőr öltözéket hordanak.

(Forrás: MTI/Reuters)