Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fogszabályzó és szemgolyó is volt a rekordmennyiségű szemétben

Auteur Beach Bicycle Cycling Cyclist Demotes Dirt Environment Geography Hadibo Landscape Man Middle East Outdoors People Pollution Road Transport Rubbish Sea Seaside Socotra Island Transport Water Yemen HORIZONTAL Yemen, Socotra island, Hadibo, garbage on
Yemen, Socotra island, Hadibo, garbage on beach
Vágólapra másolva!
Fogszabályzó, műszem és egy fél bowling golyó is volt a rekordmennyiségű szemétben, amelyet önkéntesek szedtek össze tavaly a New Jersey-i strandokon.
Vágólapra másolva!

A Clean Ocean Action nevű környezetvédő szervezet által összegyűjtött szemét legnagyobb része műanyag volt. Az eldobott furcsaságok között akadtak a férfi szexuális teljesítményt fokozó tabletták, sötétben világító gumióvszer és a török légitársaság egy tisztasági csomagja is megbújt a homokban - derült ki a csoport szerdán közzétett éves jelentéséből.

2021 tavaszán és őszén több mint 10 ezer önkéntes félmilliónál is több tárgyat szedett fel a 204 kilométeres partszakaszon.

Parkolójegy, lottószelvény, ragasztóstift, műfogsor, töltényhüvely, mini hűtőszekrény, vécékefe, műanyagmajom és egy rózsafüzér is volt a 513 605 darabos idei gyűjteményben, ez az eddigi rekord, mióta 1985-ben a szemétszedés elkezdődött - mondta Cindy Zipf, a szervezet ügyvezető igazgatója.

- tette hozzá.

A tavalyi szeméthalom több mint 82 százaléka műanyag tárgy vagy palack volt. Kupakból rekordtermést arattak: 69 454 darabot szedtek fel, de sose volt még ennyi étel- és cukorkapapír, valamint zacskó sem, ezek száma együtt 58 589-re rúgott.

A tavaszi gyűjtéshez képest kevesebb maszkot találtak ősszel, de így is több mint 3600-at dobáltak el a strandokon tavaly.

2020 tavaszán a koronavírus-világjárvány miatt elmaradt a strandtisztítás, így az összehasonlításokhoz a 2019-es adatokat használta a szervezet. Számos tárgy mennyisége csökkent, kevesebb pelenkát dobtak el, 147-et, ami 41 százalékkal kevesebb, 14 697 üvegtárgyat, ez 39 százalékos csökkenés, a 368 gumióvszer pedig 27 százalékkal kisebb mennyiség a 2019-es adatnál.

(MTI/AP)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről