Pofonegyszerű módszert dolgoztak ki a kígyó- és a pókfóbiára

csörgőkígyó, kígyó
Csörgőkígyó (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A kígyó- és a pókfóbia a két legelterjedtebb állatfóbia a világon. Egy friss, magyar-cseh-portugál kutatás szerint ezeket a természettel való kapcsolat javításával ki lehet védeni, tájékoztatta szerkesztőségünket hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az ezt összegző tanulmány a British Ecological Society folyóiratában, a People and Nature-ben jelent meg a napokban. A kutatás vezetője dr. Zsidó András Norbert, a PTE BTK Pszichológia Intézet Általános és Evolúciós Pszichológia Tanszék tudományos munkatársa.
Vágólapra másolva!

A kígyó- és a pókfóbia jellemzőit összegző tanulmány a British Ecological Society folyóiratában, a People and Nature-ben jelent. A kutatást a Pécsi Tudományegyetem, a portugál Portói Egyetem és a cseh Károly Egyetem csapata végezte, aminek a vezetője dr. Zsidó András Norbert, a PTE BTK Pszichológia Intézet Általános és Evolúciós Pszichológia Tanszék tudományos munkatársa volt.

A szakemberek kérdőívek segítségével értékelték a résztvevők kígyóktól és pókoktól való félelmét, valamint a természethez fűződő viszonyukat.

A Pécsi Tudományegyetem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint azt találták, hogy azok az emberek, akik

magas pontszámot értek el a természethez való kapcsolódásuk értékelésében

– különösen a természet közelsége iránti vágyat és a természet védelme iránti elkötelezettséget érintő kérdésekben –, kevésbé valószínű, hogy magas pontszámot értek el a kígyóktól és pókoktól való félelem tekintetében.

Sokan rettegnek a pókoktól Forrás: AFP/Photo12

– mondta az egyetemi lapnak, az UnivPécs-nek Dr. Jakub Polák, a cseh Károly Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Dr. Coelho, a Portói Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, hogy a tanulmányban feltárt összefüggés mindkét irányba mutat.

A kígyóktól és pókoktól való félelem az egész világon általános Forrás: AFP

– hangsúlyozta Dr. Coelho. – Az is lehetséges azonban, hogy a kígyóktól és pókoktól kevésbé félő emberek jobban érdeklődnek a természet iránt, és erősebb kapcsolatot éreznek a természeti környezettel.

Ahogy arra a kutatók végül rámutattak: a tanulmány eredményei bizonyítják a természetben töltött idő és a hozzá kapcsolódó érzés pozitív hatásait, például az egészségi állapot és a hangulat javulását, valamint a stressz csökkentését.

A tanulmányban kiemelték: a természethez való kötődésnek sokféle pozitív hatása lehet; így a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy megakadályozhatja az állatfóbiák kialakulását, illetve megkönnyítheti a már kialakult félelmek leküzdését.

Hozzátették: az is bebizonyosodott, hogy a természettel való kapcsolat jótékony hatással van az egészségre, több tudást és pozitívabb hozzáállást eredményezhet az állatokkal szemben, valamint nagyobb környezeti felelősséget.