Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több mint ezer madarat mentettek meg a Vadmadárkórházban

Vadmadárkórház
Rekordszámú madarat mentettek meg 2021-ben
Vágólapra másolva!
A héten értékelte a 2021-es évét a Székesfehérvár-sukorói Vadmadárkórház. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, az elmúlt esztendő a rekordok évének számít: a 25 éve fennálló Vadmadárkórház kiemelkedő időszakot zárt. Rekord számú madár érkezett hozzájuk és most engedték vissza a legtöbb szárnyast is a természetbe. Közben a járványhelyzetben civil kezdeményezésre létrejött az Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói program, ami stabil anyagi hátteret teremtett a madarak ellátásához.
Vágólapra másolva!

A rekordok évét zárta 2021-ben a negyed évszázados Vadmadárkórház: most érkezett be az eddigi legtöbb, összesen 1138 madár hozzájuk. ezeknek a szárnyasoknak több mint fele fióka volt, ezért is lett a legmagasabb a visszaengedések száma.

– tájékoztatott közleményében. a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány. – A legkisebb fióka egy néhány grammos őszapó, a legnagyobb egy réti sas volt.

Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház alapítója, önkéntese és állatorvosa és egy mentett jégmadár Forrás: Vadmadárkórház

Arról is beszámoltak, hogy a legkorábbi fióka januárban érkezett hozzájuk, miközben a tavalyi esztendőben végezték a legtöbb műtétet is. Megemlítették, hogy a Vadmadárkórház legkülönlegesebb madara:

Kázmér, a gólya, a gyógyulása után folyton visszatér; az ott lakók kezdeményezéséreígy Sukoró „gólyabarát" település lett, amit már táblával is jeleznek.

Az általános vírushelyzet miatt visszaszorultak a vállalati szponzorálások és a kiírások csökkenése révén számos pályázati lehetőségtől esett el az alapítvány: emiatt teljesen átalakult a támogatók köre. Ezért jött létre egy komoly, erős civil összefogás, amely az Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói program nevet kapta.

Rekordszámú madarat mentettek meg 2021-ben Forrás: Vadmadárkórház

Emellett megerősödött a magántámogatók, illetve a madárbarátok segítségnyújtása.

A Vadmadárkórháznak jelenleg mintegy 47 ezer követője van a közösségi oldalon. Madármentés-Lélekmentés címmel számos fejlesztő gyerekprogramot és szemléletformáló előadásokat is tartanak. Most egy madaras színdarabra készülnek autista gyerekekkel együtt, amiben egy sérült madár megmentésén át mutatnak be egy szívhez szóló történetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről