Ezen a vaskori településen kutyákat áldoztak fel a jólét érdekében

vaskor, település
Erre a körházakból álló mezőgazdasági telepre bukkantak
Vágólapra másolva!
A Poulton Research Project régészei egy nagy vaskori települést fedeztek fel az angliai Cheshire-ben, ahol feltételezhetően a jólétért cserébe áldoztak fel kutyákat, majd ezután eltemették az állatokat. A kutatók a felfedezést egy poultoni gazda szántóföldjén tették, ahol egy földből és fából készült, nádtetővel borított, kúptetős körházakból álló mezőgazdasági telepre bukkantak.
Vágólapra másolva!

Összesen több mint 5000 műtárgyat tártak fel a helyszínen, köztük például gyönyörűen faragott agancsból készült tárgyakat, illetve áldozati kutyatemetkezési rituálék nyomait, valamint töredezett emberi maradványokat. A szakemberek mindezeket a területeken felfedezett, tíz építményből gyűjtötték össze. A Poulton Research Project kutatói úgy vélik, hogy

a vaskori település lakosai minden bizonnyal növényt termesztettek és háziállatokat is tartottak, miközben a környéken kóborló szarvasokra vadásztak.

Egzotikus tárgyakat, például fekete borostyánkőből készült gyűrűt importáltak, miközben a só szállítására használt kerámiák tetemes mennyisége azt tanúsítja, hogy egy magas rangú területről van szó, amelynek lakói az értékes áru nagy mennyiségét élelmiszer-tartósításra használták fel.

Erre a körházakból álló mezőgazdasági telepre bukkantak Forrás: Image Credit : Poulton Research Project

Az egyik körháznak szilárd anyagból készült alapja van, amely egy felső emeletet is tartott; a belső teret egy paravánszerű eszköz védi, amely a kutatók szerint egykor egy fontos törzsfőnök otthona lehetett.

A szerkezetből több mint 2500 lelet került elő, amelyek közül sokat rituális szertartás során helyezhettek el, beleértve egy gímszarvasagancsból készült, gyönyörűen díszített rudacskát, valamint a bejárat közelében elhelyezett értékes vasból készült mezőgazdasági eszközt, egy úgynevezett szalukapát.

A tárgyak mellett egy kutya maradványai hevertek, miközben az épület közepén egy másik ebet helyeztek örök nyugalomra.

A szakemberek úgy vélik, hogy az ilyen értékes állatok szándékos feláldozása jelentős felajánlás lehetett a ház „boldogulásáért és jólétéért cserébe".

Számos vaskori eszközt is találtak a helyszínen Forrás: körházakból álló mezőgazdasági telepre bukkantak.

– mondta Dr. Kevin Cootes, a Liverpool John Moores Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Bár a régészek már Dél-Angliában, a Penninek-szigetektől keletre és Skóciában is találtak ehhez hasonló településeket, de ezt a területet a szakemberek egy jelentős része egyfajta fekete lyuknak tartotta.

Hozzátette: ezért is rendkívül jelentős a most tett felfedezés a terület, a térség és az ország történelmének jobb megértése szempontjából.