Kivételes és szokatlan poliptáncot rögzítettek a Nagy-korallzátonynál

takaró polip
Szivárványszerű takaró polip Queenslandban
Vágólapra másolva!
Csak néhány szerencsés ember láthatta a kecses takaró polipot a vadonban, ezért az állat kiérdemelte a tengeri világ egyik legritkább látnivalója képzeletbeli címet. A tengeri puhatestűt azonban múlt héten észlelte Jacinta Shackleton zátonyvezető és tengerbiológus a Lady Elliot-sziget partjainál, a Nagy-korallzátony környékén. Alig akarta elhinni, hogy ebben a csodában lehet része.
Vágólapra másolva!

Ahogy a tengerbiológus fogalmazott, alig hitte el, amikor először meglátta az állatot. Úgy vélte, hogy talán egy fiatal, hosszú uszonyú hal lehet az, ám ahogy közelebb került hozzá rájött, hogy egy nőstény takaró polipról (Tremoctopus Blanketoctopus) van szó, ami „elképesztő örömmel és izgatottsággal töltötte el".

Szivárványszerű takaró polip Queenslandban Forrás: Jacinta Shackleton

– mesélte Jacinta Shackleton a The Guardian online tudományos portálnak. – Annyira izgatott voltam, hogy nehezen tudtam visszatartani a lélegzetem, hogy újra lemerüljek és videót készítsek róla.

A takaró polipok rendkívül ritkák. Dr. Julian Finn, a Museums Victoria tengeri gerinctelenekkel foglalkozó vezető kurátora és munkatársai csak huszonegy évvel ezelőtt észleltek először egy élő hímet a Nagy-Korallzátonytól északra.

A szakemberek a New Zealand Journal of Marine and Freshwater Research című folyóiratban megjegyezték, hogy

az állatok a „méret-dimorfizmus legszélsőségesebb példái egy nem mikroszkopikus állatban"; míg a nőstények akár kétméteresre is megnőhetnek, addig a hímek csak körülbelül 2,4 centiméteresek.

További érdekesség, hogy a hímeknél nem fejlődik ki a fajt annyira egyedivé tevő szivárványos „takaró". A nőstények viszont a hálószerű hártya kiterjesztésével igyekeznek veszélyhelyzetben elterelni a potenciális ragadozók figyelmét, és megfélemlítsék azokat.

Shackleton szerint korábban csak háromszor észlelték a polipot a környéken.

Életciklusát általában ugyanis a nyílt óceánban tölti, így még szokatlanabb egy zátony közelében látni. A tudós azt mondta, hogy szerencsésnek érzi magát, hogy jókor volt a jó helyen ahhoz, hogy megörökítse a látványos vízi táncot. Ahogy fogalmazott ilyent látni a valóságban leírhatatlan, mert annyira magával ragadták a mozdulatai, mintha egy színes palásttal táncolt volna át a vízen. Hozzátette: az élénk színei annyira hihetetlenek voltak, hogy nem tudta levenni róla a szemét.