2021 áttekintése: Az időjárási rekordok nem csak megdőltek, csúcsot döntöttek

tűz, kaliforniai futótűz
Egy tűzoltó Kaliforniában, augusztusban.
Vágólapra másolva!
A rekordtörő tüzek, fagyok és csapadék világszerte teljesen túl világossá tette, hogy az extrém időjárás gyorsan az új normává válik.
Vágólapra másolva!

Halálos tüzek, áradások és fagyok csaptak le idén világszerte, ahogy egy a világ csúcs klíma tudósai általi jelentés mondta: ez már „elfogadott tény", hogy az emberiség üvegházgáz kibocsátása gyakoribb, intenzívebb extrém időjárást okoznak.

„A szomorú tény az, hogy a klímaváltozás és extrém időjárás normává vált." – mondja Christina Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének korábbi feje.

Egy tűzoltó Kaliforniában, augusztusban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

A hőmérsékleti rekordok általában túllépték az egy fok töredékét. Mégis június végén, a kanadai Lytton faluban megdőlt az ország magas hőmérsékleti rekordja majdnem 5 Celsius-fokkal, elérve a 49.6 Celsius-fokot. Egy nappal később futótüzek pusztították el a közösség nagy részét.

Az északi félteke más részei is lángoltak. A legnagyobb lángok kiégették a boreális erdőket Szibériában.

És Kalifornia, ahol egymást követően súlyos tüzes évei voltak, átélte, hogy a Dixie tűz elégetett 390.000 hektárt, felállítva az állam legnagyobb rekordját. Törökország és Görögország is súlyosan érintett volt. Ha globálisan nézzük, a futótüzek rekord mennyiségű szén-dioxidot szabadított fel, a gáz elsősorban ezekhez az eseményekhez segíti a melegebb, szárazabb körülmények megteremtését.

A súlyos áradások következménye Németországban júliusban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

Júliusban Törökország új hőmérséklet magasságot viselt el, míg az olaszországi Szicília átélte Európa legmelegebb feljegyzett napját egy hónappal később. Dél-Amerikát aszály sújtotta, például ekkor volt a kontinens második leghosszabb folyója, a Praná 77 éve legalacsonyabb vízállása.

Nem csak a túl sok hőség volt az egyetlen probléma. Texas történelmileg nevezetes hideghullámtól didergett, februárban átlagosan mínusz 28 Celsius-fok alatti hőmérséklettel.

A fagy sújtotta az elektromos áramot és a vízkészletet és több száz ember meghalt. Egy tanulmány azt találta, hogy az eseményt valószínűleg az időjárási mintázatot szétromboló olvadó sarkvidékiolvadó tengeri jég okozta.

Az indonéziai Kelet-Flores egy ciklon és földcsuszamlások után áprilisban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

Az áradások is súlyos károkat okoztak. A kínai várost, a Henan provinciai Zhengzhout több mint 200 mm csapadék árasztotta el egy óra alatt júliusban, ami minden idők nemzeti rekordja. A város metrórendszerét is elárasztotta, ami megölt 14 embert. Szintén júliusban extrém csapadékot éltek át Németország és Belgium részein, földcsuszamlásokat és több, mint 200 halálesetet okozva. Dél-Szudánt sorozatban harmadik éve sújtotta extrém áradás.

Szokatlanul nagy havazás Spanyolország fővárosában, Madridban januárban. Forrás: https://www.newscientist.com/article/mg25233652-800-2021-in-review-weather-records-arent-just-broken-theyre-smashed/

Szeptemberben emberek fulladtak meg, amikor New York pincéit elárasztották az Ida Hurrikán maradványai. „A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent az életünkre, a gazdaságunkra, és a fenyegetés itt van." – mondta Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

(Forrás: New Scientist)