Veszélyesen közel jött a Földhöz egy aszteroida

Aszteroida Föld universe
Vágólapra másolva!
Alig 3000 kilométeres távolságra haladt el a Föld mellett egy aszteroida a múlt héten - írja a Live Science tudományos portál. A kutatók csak utólag észlelték az objektumot.
Vágólapra másolva!

Az 2021 UA1 katalógusjelű égitest október 24-én közelítette meg a Földet.

Ez volt a harmadik legközelebbi elhaladás, amit valaha észleltek.

Az objektum mindössze 2 méter átmérőjű volt, így még egy esetleges becsapódás esetén sem okozott volna katasztrófát. (A NASA szerint ahhoz, hogy egy objektum veszélyesnek számítson, legalább 140 méter átmérőjűnek kell lennie.)

A kutatók azért csak az elhaladása után vették észre a kisbolygót, mert a Nap irányából érkezett, és túl halvány volt, nem lehetett érzékelni a közeledését.

Forrás: Manuel Cohen/Fizzfoto

A NASA jelenleg 27 000 potenciálisan veszélyes, úgynevezett földközeli objektumot (rövidítve NEO-t) ismer, a legnagyobbak szélessége az 1 kilométert is elérheti.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal már készül egy esetleges ütközésre: november végén startol DART (Double Asteroid Redirection Test) nevű missziója, amelynek során egy űrszonda 2022 szeptemberében szándékosan neki fog csapódni egy kisbolygónak. A kísérlettel a szakértők egy újfajta bolygóvédelmi rendszert tesztelnek.