Hátborzongatóan extrém üvegtörés motorral – videó

üvegtörés
A kaszkadőr a szétrobbanó üvegtörmelék záporában
Vágólapra másolva!
Hagyó Tamás, az ismert magyar kaszkadőr egy nagy és valódi üvegtáblán száguldott át illetve repült keresztül a motorjával. Ezzel az extrém produkcióval azt mutatta be az üvegfeldolgozó üzem, hogyan törik a speciálisan edzett üveg úgy, hogy nem okoz sérülést.
Vágólapra másolva!

Látványos, de nem valódi kihívás a cukorüvegbe esés

Bár a kaland és akciófilmekben sokszor láthattunk már olyat, hogy valaki keresztülesik az ablakon, vagy autóval, illetve motorral áthajtanak az üvegajtón,

olyankor viszont nem valódi, hanem úgynevezett cukorüveget használnak a filmesek.

Ráadásul az áthajtás, esés pillanatában még be is robbantják azt, így valójában nem a színész-kaszkadőr, vagy a jármű erejétől törik szét az üveg.

Hagyó Tamás kaszkadőr, a demonstratív bemutató előtt Forrás: ArtPhotoSzeged/Szabo David

Egy magyar üvegfeldolgozó vállalatnál most viszont kipróbálták ugyanezt igazi üveggel is. A produkciót a Szeged határában lévő CE Glass Industries valósította meg az általuk készített, speciálisan megmunkált üveggel, Hagyó Tamás filmes kaszkadőr főszereplésével. A látványos, nyaktörő mutatvány a lentebb beágyazott videón tekinthető meg.

Ez volt az extrém produkció technológiai titka

Az üveg megmunkálásának többféle módja létezik, ezek közül az egyik a hőmegmunkálás. Ettől a megmunkálási módtól válik edzetté,

és ezáltal ötször-hatszor ellenállóbbá, mint a normál üveg.

Ilyenek például a bútoriparnak készülő üvegek, de a hajmeresztő mutatványhoz használt üveg különlegessége is ebben a megmunkálási formában rejlett.

Hagyó Tamás átszáguld a speciálisan edzett üveglapon Forrás: ArtPhotoSzeged/Szabo David

A demonstratív produkcióhoz egy 4 mm vastagságú, 3,5 m széles és 1,7 m magas csiszolt edzett síküveget használtak fel. Az üveget a CE Glass csapata az új edzőkemencéjében elvégzett speciális kezeléssel tette a produkcióra alkalmassá. Az edzés során a méretre szabott üveget 600-700 Celsius-fok forró kemencébe rakják, ahol a magas hőmérséklet hatására megváltozik az üveg szerkezete.

A kaszkadőr a szétrobbanó üvegtörmelék záporában Forrás: ArtPhotoSzeged/Szabo David

Ennek a megmunkálásnak köszönhetően már nem a hagyományos módon fog törni az üveg,

vagyis nem pókhálószerűen, szilánkosan, szabálytalan darabokra, hanem az egész felület milliónyi, nagyon apró, pár milliméteres darabra robban szét a törés pillanatában. Ennek volt köszönhető, hogy a legapróbb karcolás nélkül végre lehetett hajtani a látványos produkciót.

Világhíres filmekben is szerepelt már a magyar kaszkadőr

A CE Glass üvegfeldolgozó üzemben több mint 100 év szakmai gyakorlatával és hozzáértésével dolgoznak a szakemberek. Termékeik minőségi ellenőrzéséhez napi szinten is több töréstesztet végeznek, ezért a kaszkadőrös produkció sikeres megvalósíthatósága nem volt kérdéses számukra.

A produkció sikere nem volt kétséges a szakemberek számára Forrás: ArtPhotoSzeged/Szabo David

Erre az extrém üvegtörésre külön is felkészültek, meghatározták az üvegtábla legnagyobb lehetséges méretét, és különböző súlyokkal, még targoncával is tesztelték, hogyan fog viselkedni az üveg ilyen helyzetben. Hagyó Tamás a hajmeresztő, extrém mutatványok szolnoki fenegyereke, 10 éve dolgozik filmes kaszkadőrként.

Hagyó Tamás már egy évtizede dolgozik kaszkadőrként Forrás: ArtPhotoSzeged/Szabo David

Olyan filmekben volt szerencséje közreműködni, mint a Die Hard 5., a Herkules, A kém, A kém, aki dobott engem és most a CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalat által megálmodott egyedülálló üvegtöréstesztben is ő vállalta el a nyaktörő mutatványt.

(Forrás: CE GLASS Industries)