Megvan az engedély: Az 5-11 évesek is olthatóak a Pfizer vakcinájával

School children raising their hands ready to answer the question. Answering Elementary School Building Schoolgirl Schoolboy School Children Student Elementary Student Hand Raised Girls Boys Large Group Of People Group Of People Back to School Adult Child
Large group of school children raising their hands ready to answer the question.
Vágólapra másolva!
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy engedélyezte és javasolja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát az 5-11 éves korosztálynál is - írják az EMA oldalán. A bejelentés szerint a 12 év alattiak esetében a vakcina adagja kevesebb, pontosan harmadannyi lesz, mint amit a 12 év felettieknél alkalmaznak.
Vágólapra másolva!

A Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint

a vakcina hatékonyságát közel 2000 olyan 5 és 11 év közötti gyereknél vizsgálták, akiknél nem volt jele korábbi fertőzésnek.

A Gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint a Pfizer vakcinájának előnyei az 5-11 éves gyerekek esetében – ahogyan az eddigi vizsgálatok szerint a 12 év felettiek esetében is – meghaladják a kockázatokat. A teszteken részt vett gyerekek egyik fele a Pfizer vakcináját, egy másik része pedig placebót kapott.

Az oltóanyagot kapott 1305 gyerek közül három fertőződött meg koronavírussal, míg a placebót kapott 663 gyerek közül 16

- írják, majd hozzáteszik: ez azt jelenti, hogy a vizsgálat szerint

a vakcina 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést.

Kiemelték azt is, hogy a valódi arány 67,7 és 98,3 százalék között lehet.

Fontos a gyermekek védelme (illusztráció) Forrás: AFP/Damien Meyer

Mint arról az Origo korábban beszámolt: Gulyás Gergely korábban azt mondta, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja, akkor Magyarországon is olthatják majd az 5-11 év közötti gyerekeket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy

Gulyás szólt arról is, hogy minden oltás esetében hat hónapos a teljes védettségi idő, és ezután csökkeni kezd a hatékonysága. Az egész folyamatot vizsgálni kell, és könnyen lehet, kell negyedik oltás is, de most a legfontosabb, hogy a harmadik oltást mindenki adassa be - tette hozzá.

A címlapi / social kép illusztráció.