Tudja-e, miért fehéredhet ki egyes emberek haja egyik napról a másikra?

Marie Antoinette
Egyáltalán nem igaz, hogy a szépséges királyné érzéketlenül tekintett volna a népére
Vágólapra másolva!
A legenda szerint a lefejezése előtti este Marie Antoinette francia királynő haja egyik napról a másikra kifehéredett. És nem ez volt az első feljegyzett eset a történelemben. A 16. században Morus Tamás, aki ellenezte Anglia elszakítását a katolikus egyháztól, ugyanezen ment keresztül a kivégzése előtt. De vajon mi váltotta ki ezt a hirtelen változást? A tudósok most erre a kérdésre keresték a választ.
Vágólapra másolva!

A rendkívül magas szintű érzelmi stressz válthatja ki

A Marie Antoinette-szindróma, vagy más néven Canities subita, nem igazán a vita tárgya a tudományos közösségben. Bár az ezzel kapcsolatos történetek gyarapodnak, ám egyelőre nagyon kevés tudományos esettanulmány létezik. Ezek között akad például egy jelentés a második világháború bombázásainak túlélőiről, akik szintén ebben a szindrómában szenvedtek, de még ez is vitatott.

Egyes kutatók eddig azzal érveltek, hogy „nem ismerünk semmilyen mechanizmust, amely miatt ez megtörténhet".

A legenda szerint a lefejezés előtti este Marie Antoinette francia királynő haja egyik napról a másikra kifehéredett Forrás: Wikimedia Commons

Egy másik, 1957-es jelentésben egy amerikai bőrgyógyász szemtanúja volt annak, ahogy egy 63 éves férfi haja néhány hét alatt kifehéredett, aki korábban leesett néhány lépcsőfokon. A férfi akkoriban hajhullásról is beszámolt, de jelentősebb kopasz foltokról nem; tizenhét hónappal később pedig kiterjedt vitiligo-t, azaz pigmenthiányos foltokkal járó, ismeretlen eredetű rendellenességet tapasztalt, miközben teljesen megőszült.

A szindrómát (ha létezik) a szakemberek szerint úgy tűnik, hogy a rendkívül magas szintű érzelmi stressz válthatja ki, ami egyfajta pigmentvesztéshez vezethet a hajban.

Ez összhangban áll a természetes őszüléssel foglalkozó kutatásokkal és tanulmányokkal, amelyekről a tudósok azt találták, hogy a stressz váltja ki. Mindez azonban figyelemre méltó módon visszafordítható, hacsak a szervezet nem veszítette még el a melanintermelő képességét. A Canities subita esetében azonban még mindig nagyon kevés a jól dokumentált eset, és így az ehhez kapcsolódó tanulmányokból is kevés áll rendelkezésre.

A Marie Antoinette-szindróma tudománya

Amikor Brown-Séquard neurológus betöltötte a 45. életévét, váratlanul fehér szőrszálakat fedezett fel szakálla egyes részein. Kitépte őket, ám néhány nap múlva újabb fehér szőrszálakat fedezett fel. Folyamatosan megismételgette ezt a folyamatot, és a következő öt-hat hétben mindig újabb és újabb fehér szőrszálakat talált a szakállában, amelyek látszólag egyik napról a másikra jelentek meg.

Az őszülésért az IRF4 gén felelős Forrás: Flickr / Marcel Oosterwijk

Egy 2013-ban megjelent orvosi tanulmány aztán Brown-Séquard és vele együtt 195 másik eset történetét mesélte el. Ahogy arra a publikáció rámutat, a neurológus esetében

nem találtak látható kiváltó okát a hirtelen őszülésnek, és az elszíneződés sem egyik napról a másikra következett be, bár nagyon gyorsan történt.

Az esetek túlnyomó többségében azonban láthatóan az érzelmi szorongás volt a fő kiváltó ok.

– jegyzik meg a tanulmány szerzői a ZME Science online tudományos portálnak.

1923 márciusában például egy 62 éves özvegy asszony megsérült, amikor megcsúszott és elesett; emiatt nagyon megijedt és három hónapig voltkénytelen a kórházban feküdni. A nőnek a sérülése előtt feltűnően hosszú, sötét haja volt.

Charles-Édouard Brown-Séquard neurológus is hirtelen őszült meg Forrás: Wikimedia Commons/http://www.bium.univ-paris5.fr/images/livres/21950/0013.jpg

A kórházban töltött második nap reggelén azonban azt vette észre, hogy a feje elülső részén a haja körülbelül egy centiméteres hosszúságban kifehéredett.

A nő utolsó vizsgálatán – amelyet 92 nappal a kórházból való távozása után végeztek – a homlokánál mintegy tíz centiméteres sávban, valamint a feje nyakszirti részén teljesen megőszült.

Valamiféle pszichiátriai zavarhoz is kapcsolódhat

Néhány feljegyzés arról tanúskodik, hogy a betegség valamiféle pszichiátriai zavarhoz is kapcsolódhat. Egy konkrét esetben egy 13 éves, súlyos mentális fogyatékossággal élő és epilepsziás rohamokban szenvedő páciens olyan úgynevezett epizódokat tapasztalt, amelyek során a haja elvesztette, majd visszanyerte a színét. Mindez összhangban áll azokkal a közelmúltban végzett kutatásokkal, amelyek a haj elszíneződése bizonyos formáinak visszafordíthatóságát vizsgálták.

A hirtelen őszülés mögött érzelmi stressz állhat Forrás: Pinterest

– jegyezték meg a kutatók. – A vöröses szín hét vagy nyolc napig tartott, de mindig a mentális izgatottság időszakaival korrelált.

Hozzátették: nem volt alopecia (foltos hajhullám), a hajfestés lehetőségét is kizárták, ráadásul több gondozó és orvos is tanúja volt ezeknek az ismétlődő színváltozásoknak. Egy hasonló eset egy 21 éves nővel is megesett, aki skizofréniában szenvedett.

Többen a foltos hajhullás egyik tünetének tekintik

Néhány szakember azonban nem tekinti a Marie Antoinette-szindrómát önálló problémának, hanem inkább a diffúz alopecia areata (foltos hajhullás) egy akut epizódjának:

az autoimmun betegség miatt a hajtüszők sejtjeit az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja és sejtes védekezés folytán pusztítja őket.

Ez a legfrissebb kutatások szerint azonban korántsem eldöntött kérdés.

Vajon mi válthatja ki a hirtelen őszülést? Forrás: Pinterest

– összegezték a 2013-as tanulmány szerzői. – Egy ilyen vizsgálat új betekintést nyújthat a fiziológiai őszülés folyamatába.

A tudomány és a mítosz kapcsolata

Egyelőre egyetlen dolog világos a tudományos közösség előtt: a Marie Antoinette-szindróma sokkal gyakoribb a történetekben és a mítoszokban, mint a való életben. Feltűnő történetmesélési elem, ám igencsak nehéz megkülönböztetni a tényeket a fikciótól.

Egy komplett tanulmányt például annak a mítosznak a megcáfolására szántak, hogy IV. Henrik francia király is ettől szenvedett.

Morus Tamás humanistaként egy olyan utópisztikus államideált tanított, mely a vallási tolerancián, általános boldogságon és a magántulajdon megszüntetésén alapult - a kivégzése előtt ő is hirtelen megőszült Forrás: Wikipedia Commons

Ha ez valóban egy különálló állapot és láthatóan a stresszhez kapcsolódik, akkor viszont egy autoimmun állapot felé mutat a tudósok szerint. Egy egereken végzett tanulmány azonban cáfolni látszik ezt a hipotézist: kimutatta, hogy a stressz még akkor is fehéredő szőrt okozott az állatoknál, ha az immunrendszert elnyomták, így szerintük kizárt az autoimmun válasz.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a szimpatikus idegrendszer túlzott aktiválása (amely a harc vagy menekülés reakcióját váltja ki) a felelős, mivel az őssejtek leállítják a pigmentsejtek termelését a szőrtüszőkben.

Ám ennek bizonyítására több kutatásra van szükség.

Részlet a 206-os Marie Antoinette című filmből Forrás: Moviestore Collection Ltd / Alamy Stock Photo l

A Marie Antoinette-szindrómát történelmileg az extrém stresszhez kötik. És bár a stressz a szakemberek szerint idővel tényleg okozhat korai őszülést, egyelőre az még nem világos, hogy ez megtörténhet-e egyik napról a másikra, vagy néhány héten belül.

Összefügghet hormonális zavarokkal vagy valamilyen autoimmun állapottal is, de jelenleg nem áll rendelkezésre elég tudományos információ ahhoz, hogy a tudósok egyértelmű következtetéseket vonhassanak le.